“Göklerde ve yerde olanlar her şeyi Ondan isterler; O her an kâinatta tasarruf etmektedir.”
(Rahman Suresi, 29)
“Göklerde ve yerde nice deliller vardır ki, onlar bu delillerden yüzlerini çevirip geçerler.”
(Yusuf Suresi, 105)
Allah’ın yeryüzüne indirdiği eşsiz mücevherler olan kar tanelerinin bilinen ilk fotoğrafçısı Wilson (Alwyn) Bentley yıllarca yaptığı çalışmaların sonunda “Allah, şanını bildirmek için eserler yaratır” diyerek mikro âlemden öğrendiği bir gerçeği haykırıyordu.
Wilson (Alwyn) Bentley: “Her bir kar tanesi kristal bir tasarım şaheseriydi ve hiç bir tasarım tekrarlanmamaktaydı. Bir kar tanesi eridiğinde, bu tasarım sonsuza dek kayboluyordu. ... İnsanlara bu harika güzellikten bir şey gösterme arzusu ve onun koruyucusu olma isteği şiarım oldu.”
***
Bir kar tanesinin yapısı, Allah’ın sanatının en güzel göstergelerinden biridir. Her bir kar tanesi muhteşem simetriye sahip donmuş su moleküllerinden oluşan karmaşık bir kafes olarak değerlendirilir.
İşte bu harika benzersiz kristal mücevherler, ABD'nin kuzeydoğusunda Vermont eyaleti sınırlarındaki Jericho kasabasında, genç bir adamın mikroskop ve fotoğraf makinası ile yaptığı çalışmaya kadar, insanlar için sadece beyaz noktalardı...
Wilson (Alwyn) Bentley ya da diğer adıyla “Kar Tanesi Adam” (1865-1931) ABD’nin Vermont eyaletine bağlı metrekare başına kar yağışı oldukça fazla olduğu küçük bir kasaba olan Jericho'da bir çiftlikte doğdu. Bentley 14 yaşına kadar örgün eğitim yerine evde eğitim gördü, daha sonra birkaç yıl daha devlet okuluna devam etti. Doğaya olan ilgisi ve meraklı yapısı ailesinin dikkatini çekti. Kelebekleri, yaprakları ve örümcek ağlarını incelemeyi çok seven bu genç, her gün hava koşullarının kaydını tutardı. 15. yaş gününde bu meraklı gence mikroskop hediye eden ailesi bu hediyenin Bentley’in hayatında ve çalışma yaptığı alanda çığır açacağını bilemezlerdi herhalde...
Sıklıkla elindeki mikroskopla gözlem yapan Bentley, bir gün mikroskop camına isabet eden kar tanesinin olağanüstü görüntüsü karşısında dehşete kapıldı ve kar taneleri üzerine incelemelerine devam etti. Önceleri tespitlerini çizimlere dökmeye çalışsa da kar tanelerinin çizimler bitmeden erimesi sebebiyle sonraları ailesinin desteği ile 1885 yılında edindiği fotoğraf makinasını kullanarak mikroskobuna düşen görüntüleri kaybetmeden kaydetmeyi başaracaktı…
Hayatının yaklaşık elli yılını 5.000’den fazla olan bu gökyüzü mücevherlerinin incelemesine ve fotoğraflanmasına adayan Bentley’in orijinal fotoğraflarından 500 adedi Smithsonian Enstitüsü'nde muhafaza edilmektedir. 1904 yılında yapmış olduğu bu bağışla kar kristallerinin birçok türünün değerli bilimsel kayıtlarını yangın veya kaza sonucu imha olasılığına karşı koruma altına almayı başarmıştır.
Bentley, ABD’li bir fizikçi olan William J. Humphreys ile birlikte 1931 yılında bu alandaki bulgularını ve fotoğraflarının 2453'ünü içeren “Snow Crystals” adlı kitabını yayınladı. Hayatı boyunca çeşitli bilimsel ve popüler dergilerde kar kristalleri, çiğ taneleri ve diğer atmosferik olaylarla ilgili 60 makalesi yayınladı.
Kendisiyle yapılan bir röportajın sonunda Bentley, derin bir nezaketle, “Yaratan; eserlerinin sınırsız olağanüstülüğü ve güzelliği bakımından eşsiz ve ulaşılmazdır” diyerek hiç kimse bilip takdir etmese bile Yaratanın bu eşsiz eserlerinin güzelliğini ortaya çıkarmaya hizmet ediyor olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etmiştir.
Ömrü boyunca çalışmaktan mutluluk duyan Bentley, 1931 yılında bir kar fırtınasında yürürken hastalanır ve zatürreeden hayata gözlerini yumar...
Kaynaklar:
1. Bentley, Wilson A.; Humphreys, William J. Snow Crystals (New York: McGraw-Hill, 1931)
2. https://siarchives.si.edu/history/featured-topics/stories/wilson-bentley-pioneering-photographer-snowflakes
3. https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2017/01/11/the-man-who-uncovered-the-secret-lives-of-snowflakes/
4. https://www.theguardian.com/artanddesign/jonathanjonesblog/2015/dec/23/the-strange-tale-of-snowflake-man-wilson-bentley
5. https://www.icr.org/article/snowflake-bentley-science-man-god
6. Mullet, M. B. February 1925. The Snowflake Man. The American Magazine. 99: 29.
7. http://snowflake.lapels.club/essay/
8. The Snowflake Man The American Magazine, Feburary 1925 by Mary B. Mullet http://snowflakebentley.com/WBmullet.htm
***
Kar taneleri gibi çok küçük nesnelerin fotoğraflarını çekme sanatı olan “photomicrography”de, öncü sayılan Bentley: “Mikroskop altında kar tanelerini 'güzelliğin mucizesi' olarak buldum” der.