TR EN

Dil Seçin

Ara

Kendisi Küçük Marifeti Büyük Bir Organ: Epifiz

Kendisi Küçük Marifeti Büyük Bir Organ: Epifiz

İnsanların vücutları da gündüz çalışmaları, geceleri ise dinlenmeleri için programlanmış. İşte bu programın işlemesiyle görevli olan organ, araştırmalar sonunda beynin içersinde bulunmuştu.

Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesiyle gece gündüz, Güneş’in etrafında dönmesiyle de mevsimler oluşur. Ancak, Kur’an indirilmeden önce de sonra da bu bilgiler pek bilinmiyordu. Hatta eski coğrafya bilgilerine göre Dünya merkezli bir evren vardı, Güneş onun etrafında dönüyordu. Kilise de böyle inanıyordu. Bu nedenle Galile 1633 yılında “Dünya dönüyor” deyince Engizisyon mahkemesinde yargılanmış, fikirlerinden dolayı suçlu bulunmuş ve sonunda hapsedilmişti.

Evet zamanla Dünya’nın hem kendi ekseni etrafında, hem de Güneş etrafında döndüğü, hatta Güneş’in Dünya ile birlikte Herkül Burcu yakınlarında bulunan Vega (Şemsü’ş-Şümus) isimli bir yıldıza doğru saniyede 20 kilometrelik bir hızla hareket halinde olduğu da tespit edildi.

Bu konuda Kur’an şöyle söylüyordu, ama bu gerçek ancak yüzyıllar sonra bilimsel olarak tespit edildi:

“Güneş de onlar içinde bir delildir ki, kendisine tayin edilmiş bir yere doğru akıp gider. Bu, kudreti her şeye galip ve ilmi her şeyi kuşatan Allah’ın takdiridir.” (Yasin Suresi, 38)

“Gece ile gündüz, Güneş ile Ay da Onun (kudretinin) delillerindendir.” (Fussilet Suresi, 37)

Evet zamanla anlaşıldı ki Dünya dönüyor ve 24 saatin bir kısmı gündüz, bir kısmı da gece olarak yaşanıyor. Mevsimlere göre gece ve gündüz kısalıyor veya uzuyor...

İnsanların vücutları da gündüz çalışmaları, geceleri ise dinlenmeleri için programlanmış.

İşte bu programın işlemesiyle görevli olan organ, araştırmalar sonunda beynin içersinde bulunmuştu.

Bu Pineal (epifiz) isimli bir organdır. Küçük, minyatür bir çam kozalağına benzer. Uzunluğu 5-9 mm, çapı 3-6 mm, ağırlığı 100-180 mg civarındadır. Pineal bezin 1 gramının içinden dakikada 4 ml kan geçer. Bu nedenle kan ile alış verişi süratle gerçekleşir. Bu hızlı kan akımı ile böbreklerden sonra ikinci sırada yer alan bir organdır.

                                                        Epifiz Bezi

Bu küçük organda pinealosit adı verilen hücreleri içinde ‘melatonin’ isimli bir hormon yapılır ve oradan kana salgılanır. Buna ‘karanlıklar hormonu’ veya ‘kaliteli uyku antrenörü’ de denir. Hem suyun içinde hem de yağlarda eridiği için vücutta ulaşamadığı bir organ yoktur. Bu hormon yalnızca epifiz organda yapılır. Vücudun biyolojik saatini ayarlamasında iş görür. Bu görevde, yine beyinde bulunan hipotalamus bölgesindeki suprakiazmatik isimli çekirdekler ile birlikte çalıştırılır.

İnsanlarda uyku, uyanıklık, uyanma, vücut sıcaklığı, melatonin, kortizol ve diğer hormonların salınması da döngüsel karakterdedir. Melatonin de karanlık olur olmaz salgılanmaya başlar, gece 02:00-04:00’de en üst düzeye çıkar, sabah ışıkları ile birlikte 07:00-09:00 arasında ise melatonin salgısı durur. Bu döngüsel ritim 24 saatliktir ve dış ortama göre düzenlenir.

Melatonin hormonuna başka görevler de yüklenmiştir. Mesela kanser gelişmesini önler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder.

Fakat 2500 lüks ve daha fazla parlaklıkta olan ışık (oda ışığının 4-5 katı) melatonin salgılanmasını baskılar; manyetik alanlar, UV ışınları ve elektrikli battaniyeler de döngüsel ritmi bozar. Şehir hayatı (düzensiz yemek ve uyku, yapay ışıklandırma, hafta içi-hafta sonu farklı yaşama) da melatoninin ritmik salgılanma özelliğini bozar.

Melatonin eksikliği çocuklarda uykusuzluk ve sara hastalığına neden olabilir. Yetişkinlerde ise depresyon ve intihara meyli artırır. Melatonin eksikliği olan kişilere dışarıdan ilaç olarak verilir.

Tabiatta melatonin bazı bitkilerin çekirdeklerinde (deve dikeni, rezene, anason, kereviz, ayçiçeği, çemen, hardal) ve sarı kantaron yaprağında tespit edilmiştir.

Âlemler Rabbi Allah (cc), Kur’an’da gece ve gündüzü niçin yarattığını bize aşağıdaki ayetlerle şöyle anlatır:

“Allah, içinde rahat edesiniz diye geceyi ve (her şeyi) gösterici (aydınlık) olarak da gündüzü yaratandır. Şüphesiz Allah, insanlara karşı sonsuz iyilik sahibidir, fakat insanların çoğu şükretmezler.” (Mü’min Suresi, 61)

“O, içinde dinlenesiniz diye geceyi sizin için (karanlık); gündüzü ise aydınlık kılandır. Şüphesiz bunda işiten bir toplum için ibretler vardır.” (Yunus Suresi, 67)

“Size geceyi dinlenesiniz diye karanlık ve gündüzü çalışasınız diye aydınlık olarak yarattığımızı görmediler mi? Doğrusu bunda, inanan millet için dersler vardır.” (Neml Suresi, 86)

“O, geceyi size bir örtü, uykuyu istirahat zamanı ve gündüzü de hareket ve çalışma vakti yapandır.” (Furkan Suresi, 47)

Dünyada medya gelen olaylarda sonuçlar sebeplerle bağlanmıştır ama o neticenin alınması için sebepleri öyle yaratan birisinin varlığı lazımdır ki O da Müsebbibü’l-esbab ve Vacibü’l-Vücud olan Allah’tır (cc).

Yeryüzüne halife olarak gönderilen insanlar, sebep-sonuç ilişkilerinin nasıl olduğunu araştırıp bulabilir ve yine tabiat eczanesinde onlara sunulan bitkilerden istifade ederek sorunları da çözebilirler. Ama sadece biraz gayret etmeleri, yani fiilî dua yapmaları gerekir.

Çalışmak bizden, sonuçları yaratmak Allah’tandır.