TR EN

Dil Seçin

Ara

İki Deniz

İki Deniz

Filistin’de iki deniz varmış. Bu denizlerden birinde balıklar yaşarmış. Bu denizin suları masmavi ve tertemizmiş.

Bu denizin hemen yanıbaşında olan diğer denizin suyu ise mavi değil, kirli renkliymiş. O denizin içinde balıklar yokmuş. Kıyılarında insanlar dolaşmazmış.

Bu iki denize aynı nehrin suları akarmış. Nehrin dağlardan getirdiği temiz sular, birinci nehrin suyunu tazeler, rengini mavileştirirmiş. Nehir ikinci denize de aynı temiz suları getirdiği halde kirli kalırmış. Öyle ki bu denize “Ölü Deniz” denir olmuş.

Bu iki denizin birbirinden tek farkı neymiş biliyor musunuz?

Mavi olan deniz, nehrin getirdiği suları başka denizlere taşırmış.

Yani aldığı kadar verirmiş de.

Ölü deniz ise, aldığını kendinde saklar, bir damla suyu bile başkasına vermezmiş.

Aldığını veren deniz, mavi ve canlıymış. Aldığını saklayan deniz ise kirli ve ölüymüş.

•••

“İşte böyle.” dedi babam. “Vermek insanı yaşatır, saklamak ve biriktirmek öldürür.”

Sonra haritayı açtık ve bu iki denizi bulduk.

Gerçekten de birinin adı “Galile” diğerinin adı “Ölü Deniz”di.

Biz de eğer Ölü Deniz gibi olmak istemiyorsak, Allah’ın verdiği nimetlerden muhtaç olanlara da vermemiz gerekir. Öyle değil mi?..

 

***

Lut Gölü veya Ölüdeniz yeryüzünün en alçak ve üçüncü en tuzlu gölüdür.

600 km² civarında bir alanı kaplayan Lut Gölü, deniz seviyesinden 422 metre aşağıdadır. Lut Gölü’nün tabanı ise yaklaşık 376 metredir. Bu büyük tuzlu gölün uzunluğu 80 km, genişliği ise 18 km’dir.

Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika’daki Don Juan Gölü (%40’ın üzerinde) ve Asal Gölü’nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.

Çevreciler, Lut Gölü’nün yok olmaya başladığı yönünde uyarılar vermektedirler. Ayrıca küresel ısınma sebebiyle, Lut Gölü kuruma tehlikesi altındadır.

Ürdün nehri, Lut gölüne (Ölüdeniz) akan tek önemli kaynaktır. Hiçbir akarsu çıkışı yoktur. Kuzey kesiminde yılda 100 mm ve güney kesiminde 50 mm yağış olmaktadır.

 

***

Taberiye Gölü, Celile Denizi, Celile Gölü ya da Galilee Denizi şeklinde isimleri vardır. İsrail’de bulunan bir göldür. Ürdün nehri tarafından beslenmektedir. İsrail'in su ihtiyacı büyük oranda bu gölden karşılanmaktadır. Yaklaşık 53 km kıyıya sahip ve karşılıklı uzak noktalarından 21 km / 13 km genişlikteki İsrail’in en büyük tatlı su gölü. Gölün toplam yüzölçümü 166 km²'dir ve en derin yeri aşağı yukarı 43 m’dir. Haritalarda deniz seviyesinden 209 metre aşağıda gösterilen gölün yüzeyi, Ölü Deniz’den sonra dünyanın en alçak ikinci noktası ve aynı zamanda dünya üzerinde en derinde bulunan tatlı su gölüdür.