TR EN

Dil Seçin

Ara

Kan Süzgeci Böbrekler

Kan Süzgeci Böbrekler

Bedenimizdeki kan, sürekli devri daim halindedir. Bu elzemdir; çünkü hem hücrelere gerekli besinlerin taşınması, hem de atık maddelerin toplanması bedenimizdeki kan ile yapılır. Yani kan aslında atık yüklü bir sıvıdır. Bu yüzden kanın devamlı ve hiç durmadan temizlenmesi gerekir. Bu temizlenme o kadar önemlidir ki, bir süre aksaklık yaşansa kısa zaman içinde ölebiliriz. 

Peki farkında olmadığımız ve değerini tam anlayamadığımız, Rabbimizin bu büyük nimeti nasıl gerçekleşmektedir?

...

Kanımızdaki atıkların temizlenmesinde böbreklerimiz çalışır. Ama sadece bu işi yoktur. Allah (cc), böbrekleri, onlarca görevi yapacak şekilde yaratmış ve öyle çalıştırmaktadır. Bu görevlerden biri, kanı temizlemektir.

 

Kanımız Nasıl Temizlenir?

Vücudumuzdaki kan akımının önemli bir kısmı böbreklerden geçer. Yaklaşık 150 gr olan böbrekler, kalpten pompalanan kanın %22'sini alır. Tüm vücuda oranla oldukça fazla bir akımdır bu. Her dakika bir litreden fazla bir kanla böbrekler yıkanır. 

Karın bölgesinin arka duvarında yerleştirilmiş olan böbrekler, ''aorta'' olarak bilinen vücudun en büyük damarından kanı doğrudan alır. Bu kan, böbreğin dış kabuğundaki ''glomerül'' denilen yapılara gider.

Glomerül çok basitleştirecek olursak bir süzgeçe benzetilebilir. 70-100 nanometrelik deliklerden kan süzülür ve idrar ortaya çıkar. Gerekli kimyasal maddeler tutularak, ihtiyaç olmayan ve zararlı maddeler vücuttan uzaklaştırılır.

Tam da burada Peygamber Efendimizin (asm), ihtiyaç giderdikten sonra söylediklerini hatırlama zamanı. Peygamberimiz, ''Bana faydalı olanı bende tutan, bana eza vereni benden uzaklaştıran Allah'a hamd olsun.'' diyerek bu nimete şükrünü ifade ederdi.

 

Sadece Basit Bir Temizlik mi?

Kanın ne kadarının süzüleceği, hangi maddelerin atılıp, hangilerinin tutulacağı, ne kadar su atılacağı çok hassas dengelere ve ince hesaplara bağlıdır.

Eğer bu hesaplarda küçük bir hata olursa vücut dengesi alt üst olabilir. Ama Allah'a şükür ki, bunlar olmuyor ve gül gibi yaşıyoruz.

Bu nimetlerini gördükçe, bizi yaratıp yaşatan Rabbimize minnet duygumuzun coşmaması mümkün mü!...

Şunu da hatırlatalım ki, sadece metabolik artık ürünler değil, yabancı kimyasal maddeler, aldığımız ilaçlar, hormonal artıklar da böbrekler de süzülür.

 

Böbrekler Çalışamazsa...

Bazı durumlarda glomerüle gelen kan azalır, glomerülün çalışması bozulur ve böbrek yetmezliği gelişir. Böbrek yetmezliği olan hastalar, diyaliz yapılmazsa yaşayamazlar. 

Bazı insanlarda farklı sebeplerden ötürü, süzgeç kısmında taşlar oluşur. Bu taşlar çok büyükse, idrar yolunu tıkayabilir. Bu durum uzun süre devam edemez, eğer tedavi edilmezse böbrek kaybedilebilir. Bunun tedavisi, ince, esneyebilen bir kamerayla idrar yollarına girilip bu taş kırılmaya çalışılır. Ya da taşın kenarına küçük bir borucuk yerleştirilir. 

 

Böbreğin Başka Görevleri

Böbreğin görevi sadece kanı süzmekle bitmez. Aynı zamanda vücut sıvı dengesinin ve asit-baz dengesinin ayarlanmasında, kan basıncının düzenlenmesinde, kan yapımının uyarılması ve düzenlenmesinde ve daha birçok görevde böbrekler çalıştırılır. Çok önemli bazı hormonlar da böbreklerden salınırlar.

Böbrekler çok küçük ama vücut dengesi için ne kadar da önemli organlar!.. Allah (cc) dilerse, küçük şeylere de böyle büyük işler yaptırıyor işte...