TR EN

Dil Seçin

Ara

Kavgacı Balıklar

Kavgacı Balıklar

Akvaryum balıklarına meraklı olanlar bilirler. İki betta balığı aynı yere konulmaz. Yoksa, “Hey, siz ikiniz birbirinizi öldürmeden önce ayrılın bakalım!” diyerek, şiddetli bir kavgaya tutuşmuş olan iki erkek bettayı (siyam balığını) siz ayırmak zorunda kalırsınız.

Bu kavgalarda, bazen mağlup olan balık birkaç yüzgecinin yaralanması ile kaçmayı başarabilir. Fakat, bazen de bu kavgaların sonu kanlı yaralar, hatta ölmüş bir balık olmaktadır.

Bettanın çoğu zaman “kavgacı balık” diye anılması bu sebepledir. En meşhur kavgacı bettalar siyam kavgacı balıklardır. Bu balıklar Güneydoğu Asya’da Tayland ve Malezya civarındaki denizlerde yaşarlar.

Bu balıklar gösterişli yüzgeçleri olduğu için üretilir ve evcil hayvan dükkânlarında da satılır. Normal çevrelerinde yaşayanlara fazla benzemezler fakat aynı büyüklükte olup boyları 6 cm’yi geçmez.

 

Betta Balıklarının Şaşırtıcı Hayatları

Diğer balıklardan birçoğu yumurtalarını bıraktıktan sonra onlarla ilgilenmez. Fakat erkek betta, sevk-i ilahî ile yavrularının hayata iyi bir başlangıç yapabilmeleri için kendini pek çok tehlikenin içine atar. Erkek bettalar, gerektiğinde diğer balıklarla dövüşür ve yuvasını yapacağı yerden onları kovarlar. (Yerlerine sahiplenip kavga ettikleri için iki betta aynı akvaryumun içine konulmaz.)

Erkek betta yuvasını yapmaya başladığı zaman akvaryumun üstünde ağız dolusu havayı içine alır, sonra suyun içinden yukarıya su yüzeyine küçük kabarcıklar gönderir. Balığın ağzından çıkan mukus (yapışkan madde) küçük hava kabarcıklarının etrafını kuşatır. Mukus, hava kabarcıklarının daha sağlam olmalarını ve patlamamalarını sağlar. Betta çok sayıda kabarcık yaptıktan sonra onları yuva haline getirmek için toplar. Ağzından salgılanan mukus, kabarcıkların birbirine yapışarak bir arada durmalarını da sağlar.

Yuvanın yapımı tamamlanınca erkek betta, onunla ilgilenen siyah renkli dişiye yönelir. Bir pelerin gibi salınan alımlı yüzgeçlerini dalgalandırarak onu kendine cezbeder. Dişi balığın yanına gelmesi ile onun çevresinde dolanır. Dişiden 50’ye yakın yumurta dökülünce erkek balık onları spermleriyle döller. Bunun ardından erkek betta suyun dibine doğru batan yumurtaları toplamaya başlar.  Yukarı-aşağı, sağa-sola giderek tek bir yumurtayı dahi kaybetmeden hepsini toplamaya çalışır. Onları ağzında biriktirir ve götürüp dikkatlice yuvaya bırakır. Bazen dişi de yumurtaları toplamada erkeğe yardım eder. Bu faaliyet yuvada birkaç yüz yumurta biriktirene kadar aynı şekilde tekrarlanır. Birkaç saat sonra dişi balık yüzlerce yumurta bırakmış ve vazifesi tamamlanmıştır. Erkek betta, dişiyi oradan kovalar ve bir daha yuvaya yaklaşmasına izin vermez.

 

Sert, Fakat Kibar Bir Baba

Yumurtaları yuvaya topladıktan sonra erkek betta yuvasını bir bekçi köpeği gibi korur. Küçük dişleriyle kendine yaklaşan her şeyi ısırıp çimdikler. Eğer kendinden büyük bir balık veya düşman onu kovalarsa, mümkün olan en kısa zamanda yuvasına döner.

Betta balığı yuvayı korurken, bir yandan da yuvadaki patlayan kabarcıkların yerine yenilerini yapar. Yaklaşık bir hafta içinde yavrular yumurtadan çıkmaya başlarlar. Önce yuvanın altında birbirine yanaşırlar. Eğer bebek bettalardan biri uzaklaşır veya dibe batarsa, gözcü babası hemen onu kurtarmaya odaklanır. Minik yavrusunu incitmeden ağzıyla yuvasına geri götürür.

Boyları fazla uzamadan yavru bettalar yuvadan ayrılır ve kendi başlarına yaşamaya başlarlar. Artık herbirinin hedefi büyümek ve kendi kabarcık demetleri ile yuvasını yapmaktır. Bu uğurda gerekirse diğer bettalarla da dövüşecektir.