‘‘NİYE DİKENİNİ BATIRDIN?’’
Gülü tutarken elime diken battı. Hayalen ona dedim ki:
‘’Niye dikenini batırdın?’’
O da dedi ki: ‘’Sen benim dikenli olduğumu bilmiyor musun? Ona göre tutsana.’’
— Hekimoğlu İsmail, düşünerek adım atmak gerektiğini zarif üslubuyla anlatıyor. Öyle değil mi; aklı olana herşey konuşur.
***
TÜRKİYE YENİDEN HOŞGÖRÜ DİYARI OLMALI
Ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu:
‘’Piyano tuşları gibiyiz, farklı seslerden ahenk çıkar.’’
Sanatçı Tuluyhan Uğurlu, Türkiye’yi şöyle yorumluyor: ‘’Türkiye için artık ‘mozaik’ tanımı yetersiz kalıyor. Türkiye İznik çinisi gibi. Çini gibi iç içe geçtik ve ayrışmamız mümkün değil. Acılarımızı hep birlikte gidermeliyiz, nerede kanayan bir yara varsa herkes o yaranın iyileşmesi için tek vücut olmalı. Biz bu ülkede demokrasi çadırını kurduğumuzda Türkiye yeniden bir hoşgörü diyarı olacaktır.’’
***
HAYDİ BÜYÜKLER KİTAP OKUMAYA
Eğitimci-Yazar Ahmet Maraşlı:
‘’Okumak, yemek-içmek ve uyku gibi ciddi bir ihtiyaç.’’
Ve tatil başladı. ‘’Oğlum/kızım boş vakit geçirme, al eline bir kitap oku.’’ her evde sıklıkla duyulan bir cümle oldu. Çocuğunun kitap okumasını istese de birçok anne-baba kendisi kitap okumaz. Buna çözüm arayanlara ise eğitimci-yazar Ahmet Maraşlı’nın, yetişkinlere de okuma alışkanlığını kazandıracak, harekete geçirecek birkaç tavsiyesi var. İşte tavsiyeleri:
- Öncelikle ‘okumadan da oluyor işte’ yahut ‘yaşım kaç oldu, bizden geçti’ yanlış anlayışını terkedin.
- Okumanın yemek-içmek ve uyku gibi bir ihtiyaç olduğunu düşünün.
- ‘Hiç olmazsa çocuklarıma örnek olmak için, onların yanında her gün 5 dakika okuyacağım.’’ deyin.
- İlk başlarda kitabı karıştırın, yani kitabı sadece açıp kapatın. Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri, köylülerden her gün kitabın kapağını açıp kapatma sözü almış. Onlar da açıp kapatırken zamanla ‘İçinde ne varmış, bir bakalım’’ diyerek okumaya başlamışlar.
- İlginizi çeken, hoşunuz giden konulardan başlayın.
- Okumanın önemi ile ilgili bir söz belirleyin. Örneğin Hz. Ali’nin ‘’Yeni bir şey öğrenmeden geçirdiğim bir günde benim için güneşin doğmasında bir hayır yoktur.’’ gibi sözler hareket noktanız olabilir.
- Sizi sıkıntılardan uzaklaştıracak, problemlerinize çözümler sunacak kitaplar alın.
- Her gün şu kadar dakika yahut sayfa kitap okuyacağım diye azmedin.
- Okumanız için başucunuzda birkaç kitap veya dergi bulundurun. Ve yatmadan önce 5-15 dakika kitap okuyun. Günde 15 dakika az uyuyan bir kişi, yılda 12 kitap bitiriyor.
- Kitap okumayı seven kişilerle olabildiğince sık görüşmeye çalışın. Arkadaşlarınıza kitap hediye edin. Kitapta hoşunuza giden yerleri başkalarına da okuyun. Onlara kendi beğendiklerini sorun.
- Okumaya karar verdiğiniz kitapları evde göreceğiniz, en kolay ulaşabileceğiniz yerlere koyun.
***
ARI KUŞLARI BİRİNCİ OLDU
Fotoğraf yarışmasında birinciliği, yağmurlu bir mayıs günü bir dala konmuş 9 arı kuşunu yan yana görüntülemeyi başaran fotoğrafçı aldı.
Avrupa’da vahşi yaşam bilincinin artması amacıyla başlatılan The Wild Wonders of Europe (Avrupa’nın Vahşi Harikaları) adlı proje çerçevesinde bir fotoğraf yarışması düzenlendi.
27 ülkeden binlerce amatör ve profesyonel fotoğrafçının yaklaşık 10 bin fotoğraf gönderdiği yarışmada birinciliği, yağmurlu bir mayıs günü, bir dala konmuş dokuz arı kuşunu yan yana görüntülemeyi başaran İspanyol fotoğrafçı Jose Luis Rodriguez aldı.
Gençlik kategorisinde büyük ödülü ise bir kurbağayı suyun altından görüntüleyen 17 yaşındaki Fransız Quentin Martinez aldı. Yarışmanın birincileri, Norveç’in en kuzeyindeki Svabald bölgesine bir seyahat kazandılar. Kazananlar burada kutup ayıları, deniz aslanları, foklar ve deniz kuşlarının fotoğraflarını çekebilecekler.
***
Gün, ebediyetin bir minyatürüdür.
– Emerson
***
‘’İYİ Mİ OLDU, KÖTÜ MÜ OLDU?’’
Nasıl oluyor da aklına güvenip hayatınla ilgili hükümler veriyorsun bu iyi oldu, bu kötü oldu diye? Nereden biliyorsun karanlığın içinden aydınlığın çıkmayacağını? Bu acele niye? İstediğin ya da istemediğin şeyin senin için hayırlı olduğunu iddia eden benliğinin gururundan başka ne var elinde?
— Mustafa Ulusoy, herşey olduğunu zanneden benlik duygusuna, aslında bunun kendinden menkul olduğunu hatırlatıyor ve sonuna bakıp sabretmeyi de bilmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
***
Bizim yolumuz irfan yoludur.
İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.
— Hacı Bektaş Veli
***
UMURSAYANLARIN HARİKA DİYARI
‘’Bana söyler misin, lütfen. Buradan ne tarafa gitmeliyim?’’ dedi Alice.
‘’Bu daha çok nereye gitmek istediğine bağlı’’ dedi kedi.
‘’Nereye olduğunu umursamıyorum.’’ dedi Alice.
‘’O zaman hangi yoldan gittiğin de önemli değil.’’ dedi kedi.
(Alice Harikalar Diyarı’nda, Lewis Carroll)
— Bir yolun değerini nereye çıktığı belirler. Niyet de bir yoldur aslında ve insan niyetine göre değer alır. Niyet işlerin ruhu gibidir. İyi niyetlerle yaşayanın hayatı gerçek harikalar diyarıdır.