“Orucun ekmeli ise: Mide gibi bütün duyguları; gözü, kulağı, kalbi, hayali, fikri gibi cihazat-ı insaniyeye dahi bir nevi oruç tutturmaktır.”
— Bediüzzaman
İslâm’ın şeairinden ve esaslarından olan oruç, kötülüklere karşı bir kalkandır. Nefis, bir ay boyunca riyazet vasıtasıyla söz dinlemesini öğrenir, isyandan, tuğyandan vazgeçer. Ayrıca, oruç ile açlığı yaşayan zenginler, aç insanların halini daha iyi anlarlar, yardım eli uzatırlar.
Anlatılır ki, Hz. Yusuf Mısır Azizi iken, kıtlık yıllarında doyuncaya kadar yemiyordu. “Hazine elinizin altında iken niçin aç kalıyorsunuz?” diye sorulunca, şu manidar cevabı verdi: “Tok karınla aç insanları unutmaktan korkuyorum.”
Zengin Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca iftarlar vererek fakirlerin gönlünü hoş ederler. Zenginlerden ikram gören fakirler, onlara düşman değil, duacı olurlar. Böylece toplumda sosyal bir denge tesis edilir.
İnsanların en cömerdi olan Hz. Peygamberin, Ramazan’da daha çok ikramda, ihsanda bulunması olayından hareketle, zengin Müslümanlar zekâtlarını özellikle Ramazan’da vermeye gayret ederler. Ayrıca, bu ayda daha çok sadaka verirler.
İşte bütün bunlar, bu mübarek ayın sosyal dengelerin tesis edildiği mübarek bir ay olmasına sebebiyet vermiştir.