Deniz hıyarları şekilsiz hayvanlardır ama diğer canlılar için değerli bir yiyecektirler. Deniz hıyarlarının bazı türleri planktonları yakalayabilmek için yapışkan bir uzantı ve çok yönlü dokungaçlar kullanırlar. Alt katmandaki dokungaçlar gezindiği yerdeki yiyecekleri yoklamaya yarar. Ayrıca çok şaşırtıcı bir savunma yöntemine sahiptirler. Deniz hıyarı elle tutulmak istendiğinde bir basınç uygulayarak kolayca iç organlarını dışarı çıkarabilir. Vücudunun açık yerlerinden yapışkan maddeler akar ve insan elinin parmaklarının birbirine yapıştırır. Bir balık ya da yengeç, deniz hıyarına saldırırsa, saldırgan bir anda kendisini ipliğe benzer yapışkan organların içinde bulur. Oradan kurtulmaya çalışırken, deniz hıyarı yavaşça uzaklaşır ve daha sonraki birkaç hafta içinde, kurtulmak için feda ettiği iç organları yeniden yaratılır.
Denizhıyarlarının niçin yaratıldığının ilginç cevabı ise, beslenme şekli ve sonuçlarıdır. Bu canlılar uzantılarını kullanarak deniz tabanında ağzına aldığı kumu öğütürler. Onlar bu sayede deniz tabanındaki kumun içinde bulunan organizmalarla beslenirken, bir yandan da kumun temizlenmesini sağlamış olur. Bir deniz hıyarı, bir yıl içerisinde bir hektar alandaki yüz elli ton kumu bir elek gibi temizler ve dışkı olarak attığı kum, yılda birkaç kez kaldırılmış ve temizlenmiş olur.
Görüleceği üzere, Cenab-ı Hak hiçbir hayvanı sebebsiz hikmetsiz yaratmıyor. İşte basit zannettiğimiz bir denizhıyarı, deniz tabanında yıl boyu çalışıyor ve tabandaki kumun bir elek gibi temizlenmesinde çalıştırılıyor.