TR EN

Dil Seçin

Ara

Hayvanlar Âleminde Oruç

Hayvanlar Âleminde Oruç

İbadet olarak yaptığımız orucun benzeri örnekler, hayvanlar âleminde de sık görülen bir durumdur. Birçok hayvan türü belirli süreler aç kalarak hayatlarını devam ettirirler.

İbadet olarak yaptığımız orucun benzeri örnekler, hayvanlar âleminde de sık görülen bir durumdur. Birçok hayvan türü belirli süreler aç kalarak hayatlarını devam ettirirler.

 

Sincaplar

Örneğin yer sincaplarının kışın uzun süreler aç kalmaları buna güzel bir örnektir. Yazın yeterli yiyeceği yuvalarına depoladıktan sonra kış döneminde kış uykusuna yatarlar. Kalp ve solunum hızları son derece yavaşlar. Bu şekilde çok az enerji harcayarak bütün kışı geçirirler. Bunu yapabilmek için de 4-5 günde bir uyanarak biraz beslenir ve tekrar uykuya dalarlar.

Salmon balıkları

Salmon balıklarının durumu ise daha ilginçtir. Bu balıklar normalde denizlerde ve okyanuslarda yaşarlar. Ancak hayata gelişleri nehirlerde gerçeklerşir. Kırmızı salmon ömrünün yaklaşık 4-7 yılını açık denizlerde geçirir. Daha sonra 4000-5000 kilometrelik mesafelerden tekrar hayata geldikleri nehre gelirler.

Denizden nehre geçer geçmez salmonlar oruca başlarlar. Uzun süren açlığın verdiği bereketle yer bulma hisleri gelişen dişi salmonlar aylar süren bu seyahatin sonunda yumurtadan çıktıkları yeri bulur ve buraya yumurtlarlar ve erkek balıklar da yumurtaların üzerine spermlerini bırakır. Yumurtaların üzerini nehir yatağındaki toprakla kapladıktan sonra dişi ve erkek balıklar genç salmonların yumurtadan çıkışını bekler. Bu sırada oruç halen devam etmektedir. Genç balıklar yumurtadan çıkar çıkmaz görevlerini yapmış olmanın huzuru ile ebeveyn salmonlar devam ettirdikleri oruçla birlikte ömürlerini tamamlarlar.

Genç salmonlar da denize açılıp aynı ebeveynleri gibi bir ömür geçirmek ve sonra tam da hayata geldikleri noktaya ulaşmak üzere hayat yolculuklarına çıkarlar.

Salyangozlar

Salyangozlar ise kış uykusuna yatan diğer hayvanlardan farklı olarak sadece kışın değil yazın sıcak havalarda da oruç tutarlar.

Bu hayvanların hayatta kalabilmesi vücutlarını kaplayan mukus sıvının kurumamasına bağlıdır. Ancak çok sıcak havalarda bu mukusun kuruma tehlikesi mevcuttur. Böyle dönemlerde salyangozlar vücutlarını özel bir zar ile örter ve ağaçlara ya da duvar gibi yapılara yapışarak oruca başlarlar.

Hava soğuyana veya yağışlı hava gelene kadar bu süreç devam eder.

Penguenler

Orucun farklı örneklerini sergileyen penguenlerin kuzey kutbunda yaşayan türleri yüzlerce kilometrelik yolculuk sonrası yuvalarını yapacakları yere ulaşırlar.

Yaklaşık 3 hafta içerisinde taşlardan oluşan yuvalarını tamamlarlar. Buraya dişi penguenler yumurtladıktan sonra denize dönüp yiyecek aramaya başlarlar. Erkek penguenler ise yavru penguenler yumurtalardan çıkana kadar onları aç olarak beklerler.

Yavruların çıktığı sırada anne penguenler yuvaya geri döner ve baba penguenler hızla denize yönelip tuzlu sudan içip susuzluğunu giderir ve oruçlarını sonlandırırlar.

Yine farklı bir penguen türü ise daha değişik bir oruç davranışı gösterir. Kuzey kutbunda yaşayan Emperor adlı bu türde yumurtalar beklenirken ebeveynler uzun açlık dönemlerinden geçerler. Bu şekilde yumurtaların belirli bir ısıda kalmasını sağlayarak yavruların yumurta içindeki gelişimini sağlamış olurlar.

Bahar gelince tüyleri dökülen penguenlerin yeni tüyleri çıkınca oruçları biter ve kendilerini denize atarak su ve yiyecek ihtiyaçlarını giderirler.

Bu türde yavru penguenler de tüyleri yenileninceye kadar oruç tutarlar. Bu tür penguenlerin yeni ve parlak tüyleri değişince kendilerini denize atarak oruçlarını sonlandırmaları, adeta Ramazan Bayramında oruçlarını sonlandırıp üzerlerine en güzel elbiselerini giyerek bayram namazı için camilere koşan Müslümanların durumuna benzer.

...

Hayvanlar âleminden oruç örnekleri böyle bir yazı ile özetlenemeyecek kadar çok ve çeşitlidir. İnsanlara Ramazan ayında orucu emreden Rabbimizin yarattığı diğer türlerde görülen bu örneklerde olduğu gibi, bizim de görevimiz bu emre severek uymaktır.

Hayvanlarda görülen oruç örneklerindeki gibi insan sağlığı için de orucun önemi büyüktür. Ancak bizden beklenen bu faydalarından dolayı değil tıpkı sorgulamadan bu emre itaat eden hayvanlarda olduğu gibi Rabbimizin emrine uymak için orucu tutmaktır.

Yeni ve parlak tüyleri çıkınca orucu biten penguenleri denize coşkuyla koşturan Rabbimizin, orucu hakkıyla tutan insanları ahiret gününde büyük bir müjdeyle karşılayacağı muhakkakdır.

 

Kaynaklar:

1- http://www.ezsoftech.com/ramadan/fasting_animals.asp