TR EN

Dil Seçin

Ara

“Aklı Kesmek” / Deyimler Ve Öyküleri

İbni Sina, ünlü bir hekim olduğu gibi, matematik sahasında da çok bilgiliymiş. Daha çocukken, babası onu, matematiğe özel hassasiyet gösteren bir okula yazdırmış.

Ama İbni Sina, bu okulda, cebir ve geometriyi bir türlü becerememiş. Bunun üzerine okuldan kaçmış. Babasından korktuğu için eve dönemediğinden, yoldan geçmekte olan bir kervana katılıvermiş. Kervanın ilk konakladığı yerde, kervancıbaşı yolcuların en küçüğü olan İbni Sina’yı, su getirmesi için civardaki bir kuyuya göndermiş, İbni Sina, sapına ip bağlı kova ile kuyudan su çekerken, ipin sürtündüğü taşı kestiğini görmüş. Kendi kendisine; “Bu nasıl olur, ip taşı nasıl keser?” diye sormuş.

Azıcık düşündüğünde de, ipin çok uzun zamandır kuyudan her su çekilişinde aynı yere sürtüne sürtüne taşı kesebileceğine karar vermiş.

Sonradan adı asırlarca “tıp dehası” olarak anılacak olan İbni Sina: “Madem bu ip, gidip gelmekle taşı bile kesiyor. Niye benim aklım da azim ve gayretle çalıştıktan sonra cebiri ve geometriyi kesmesin!” demiş ve kovayı da kervanı da bırakarak hemen okuluna geri dönmüş.

...

Bu deyim, bir şeyin olabileceğine inanmak anlamında kullanılır.