TR EN

Dil Seçin

Ara

Hac Mevsimi

“Allahü Teâlâ her gün ve gecede bu beyte (Kâbe’ye) 120 rahmet indirir. Bunun 60’ı tavaf edenlere, 40’ı namaz kılanlara, 20’si de bakanlaradır.”

— Hadis-i Şerif

 

...

 

Hacda tavafta her bir şavt biterken okunması gereken bir dua var; “Rabbena Atina” duaları. Bu dualarda iki dünyada da güzellik istiyorsunuz, sadece ahiret güzelliği istemiyorsunuz. Namazda da böyle... Bu, ilahî hedefi sembolize ediyor. Çok kıymetli iki ibadet namaz ve hac. İkisinin de bununla tamamlanması çok ilginç. Bir şifre, anahtar olarak ilahî bir mesajdır bu, yani bu ibadetin mesajı budur diyor. Nihaî hedef budur diyor. Kur’an-ı Kerîm’e bu şekilde baktığımız zaman psikolojik hedef olarak bunu koymuş insana, ikili hedef olarak.

Hacdaki ihram yasakları insana dünyadaki diğer canlılara da saygı duyulması fikrini verir. Ondan sonra “Allah’ım! Dünya bana ait değil, ben de bana ait değilim, ben sana geldim aczimi ve fakrımı biliyorum; bu niyetle maddî manevî kirlerden sıyrılarak sana geldim” talebi var. Arınmak ve gelmek; ihram budur.

Hacca gidenlerin orayı hasretle anlatması, hiç bal yemeyene balı tarif etmesi gibidir. O manevî zevki yaşamak önemli, hem sosyal yönden hem kişinin iç dünyası o lezzeti tatmalı... Hem içten hem dıştan aydınlanmak, toplumsal açıdan çok önemli.

— Prof. Dr. Nevzat Tarhan

 

...

 

Bir nur denizine girip çıkmış gibi bütün çehrelerde hep aynı aydınlık. Kendim için dua etmekten utanıyorum önce, ama sonra büyük insanlık ailesinin bir ferdi olduğum için dua etmeye başlıyorum... Kendim için, kendi ailem için, bütün İslâm dünyası için ve insanlık ailem için dua ediyorum. Tarihi ve coğrafyayı önüme açıp bütün tarihlerde ve bütün coğrafyada yaşamış olan ve bundan sonra yaşayacak olan beşeriyet için Yaradan’a şükranlarımı sunuyorum. Hacda bütün beşer tarihini ve bütün beşer coğrafyasını dualarımın kanatları ile kucakladım. Netice olarak hacı olmak benim sosyologluk kalıplarımı kırdı; tarih ve coğrafya eksenlerimi sonsuza kadar genişletti.

— Ümit Meriç

 

...

 

“Kişinin evinde kıldığı namaz bir namazdır. (Sokağındaki) mescitte kılarsa 25 namazdır. Cuma kılınan büyükçe camide kılarsa 500 namazdır. Mescid-i Aksa’da kılarsa 5000 namazdır. Medine’de benim mescidimde kılarsa 50 bin namazdır. Mescid-i Haram’da (Kâbe’de) kılarsa 100 bin namazdır.”

— Hadis-i Şerif

 

...

 

Hac, benim aklımın kavrayabildiğinden çok daha anlamlı. Her hacca gidişimde çok şey öğrendim ve bir dahaki haccımın yararsız bir tekrardan başka bir şey olamayacağı şeklindeki düşüncemin doğru olmadığını anladım. Hac, Kâbe’ye doğru değil, Allah’a doğru sonsuz bir harekettir.

 

...

 

Hac görevi sırasında yirmi kadar hacıyla birlikte Arafat Dağına kurulmuş koca bir çadırda toplanmış konuşuyorduk. Amerikalı Müslüman olduğum için bütün dikkatler bende toplanıyordu. Haccın bana en çok hangi yönde tesir ettiğini sordular. Bu soruya hiç umulmadık bir karşılık vermiştim. Dedim ki: “En çok kardeşlik yönünden. Yeryüzünde bütün renklere, bütün ırklara mensup insanlar sanki tek varlıkmışçasına birleşmektedirler. Bu da tek olan Allah’ın kudretini ispatlamaktadır bence.

— Malcolm X

 

...

 

“Kim ki, hac ve umre yaptıktan sonra, bir sene içinde ölürse cennete girer.”

— Hadis-i Şerif