TR EN

Dil Seçin

Ara

Kâinattan Haberler

KEDİNİN ‘MIR MIR’LARI

Amerika’da yapılan bir araştırma, kedi mırıltısının, streste azalmaya ve uykuya dalmada yardımcı olduğunu ortaya koydu. Araştırma kapsamında, fonda müzik olmaksızın sadece kedi mırıltılarının yer aldığı bir CD hazırlandı ve test amacıyla 250’nin üzerindeki okuyucuya ve web gezginlerine gönderilerek dinlemeleri istendi.

Gelen sonuçlarda, bazıları, CD’deki mırıltı seslerini ‘normal’ olarak niteledi. Ama 30 kadarı, can kulağı ile dinlediği için çok etkileyici sonuçları şu şekilde bildirdiler:

“Gerçekten uykuya dalmama yardımcı oldu.”

“Kedi mırıltısının bilindik sesi, zor hayat şartlarında bile ayırt edilebilecek kadar dikkat çekiciydi, gülümsedim.”

“Sanki derin bir mor ışığın etkisi altında kalmışçasına gevşedim.”

“Acil ve fark edilebilir derecede streste azalma oldu.”

“Ellerimin ve ayaklarımın içlerinde karıncalanma gibi rahatlatıcı bir enerjinin dolaştığını hissettim.”

“İlk 15 dakikadan sonra derin ve rahat bir solunum, kendimde bir hafifleme müşahede ettim.”

Derginin bu sonuçlardan sonra okurlarına önerisi, kedi seslerini düşük volümde ve mümkünse kulaklıkla dinlemeleri şeklindeydi. İstenilen sonucun alınması için, mırıltı seslerinin, sanki ortamda bir kedi varmışçasına sakin - sessiz şekilde dinlenmesi gereğine de dikkat çekiliyor. Ayrıca, “Uzanın bir kanepeye, rahatlayın, dinleyince gevşeyeceksiniz. Onun mırlaması, senin karışık olan aklını düzeltecek, sükunetini sağlayarak rahat ve huzurlu uykuya götürecektir.” deniyor dergide.

 

 

GEZEGENLER NEDEN YUVARLAK?

Gezegenlerin çekirdeğinde bulunan çekim alanı gezegenin yapısında bulunan bütün kütleyi merkeze doğru çeker. Böylelikle gezegen küre şeklini alır. Devasa vücudu ve radyoaktif elementlerden kaynaklanan çok yüksek derecelerdeki iç sıcaklığı için uygun olan şekil de küreden başka olamaz zaten. Bu çekim kuvveti vesilesiyle küre şekline getirilen gezegenler birbirlerine zarar vermeden uyumlu bir şekilde uzayda gezinirler. Kâinattaki uyumu sağlayan bu ilâhi düzene bilim adamları “izostatik ayar” adını veriyorlar. Bu “ayar”ın yerleştirilmediği asteroit gibi küçük çaplı kütleler ise çekim kuvveti yetersiz olduğu için küre şeklini alamazlar.

 

 

SİGARA GENÇ BEYİNLERİ ZEDELİYOR!

Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezinde yapılan araştırmaya göre, az miktarda da olsa sigara dumanına maruz kalan çocukların ve gençlerin okuma, matematik, mantık gibi bilmeye ve kavramaya ait yeteneklerinde belirgin bir düşüş görülüyor.

Araştırmacılar deneylerinde sigara dumanına maruz kalanları saptamak için nikotin vücutta parçalandığı zaman salgılanan cotinine maddesi seviyelerini ölçtüler. Cotinine pasif içiciliği kanıtlayan en iyi işaret olarak bilinmektedir.

Araştırmada 6 ilâ 16 yaşlarındaki 4,399 çocuğun kanları ölçüldü. Aralarından son beş günde herhangi bir tütün ürünü kullanmamış ama kanında belirli miktarda cotinine bulunanlar ayırıldı. Ardından bu kişilere zeka ve başarı testleri uygulandı. Sonuç olarak ne kadar çok sigara dumanına maruz kalınmışsa, aynı oranda matematik, muhakeme ve okumayla ilgili testlerde başarısızlık olduğu saptandı. Sadece Amerika’daki çocukların yüzde 43’ü kendi evlerinde sigara dumanına maruz kalıyor, yüzde 85’inin ise kanında belirli düzeyde cotinine maddesi bulunuyor.

 

 

BAKTERİLER HABERLEŞİYOR!

Bakteriler gibi tek hücreli yaratıkları ‘ilkel canlılar’ diye sınıflandırma alışkanlığımız, bu türden canlıların harikulade yaratılışlarını gözden gizliyor maalesef. Oysa, yeryüzündeki tüm diğer yaratıklar gibi, tek hücrelilerin de işlevleri ve yaşadıkları ortam göz önüne alındığında, her şeyleriyle en mükemmel şekilde yaratılmış oldukları görülür.

Bilim adamları yakın zamanlarda bakterilerin birbirleriyle haberleştikleri gerçeğini keşfetti. Bu keşif onlara bakış açımızı oldukça değiştirdi.

Bakteriler haberleşmek için ‘dil’ kullanmıyorlardı elbette. Onların dünyasında haberleşme çeşitli sinyal molekülleri vasıtasıyla yapılıyor.

Bu moleküller bakteri tarafından içinde bulunduğu ortama salgılanıyor. Bakteriler sinyal moleküllerini salgılayabildikleri gibi, bu moleküllerin ortamdaki yoğunluğunu ölçebilen bir mekanizmaya da sahipler. Günümüzde bu olaya “quorum sensing” (Yeter Çoğunluğu Algılama) adı veriliyor. Çünkü bakteriler ortamdaki sinyal moleküllerinin yoğunluğunu ölçerek aslında çevrelerindeki hücre yoğunluğu hakkında bilgi edinmiş oluyorlar. Yani ortamdaki sinyal molekülü yoğunluğu, onu salgılayan hücrelerin miktarıyla doğru orantılı.

Peki bunu bilmenin bir bakteri için ne gibi bir önemi olabilir?

Patojen bakterilerin hastalık yapabilmek için vücudumuzda belli bir sayıya yani hücre yoğunluğuna ulaşmaları gerekir. Bu yüzden bakteriler yeter çoğunluğu algılama mekanizmalarını kullanarak sayılarının hastalık yapmaya yeterli olup olmadığını kontrol ederler. Eğer bakteri hücreleri vücutta yeterli bir yoğunluğa ulaşmadan hastalık yapıcı etkilerini göstermeye, örneğin bir toksini salgılamaya, başlarlarsa hastalık oluşmaz ve bakteriler vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından rahatlıkla yok edilir. Bu yüzden yeter çoğunluğu algılama, bakterilerin eşgüdümlü çalışmalarını sağlıyor diyebiliriz.

Bu tür keşifler gösteriyor ki, bakteriler ve diğer tek hücreli canlılar, çok hücrelilere göre basit sayılabilirler ama asla ilkel değillerdir!

 

 

İLGİNÇ BİLGİLER

  • Kraliçe karınca yirmi yıl yaşar.
  • Bir filin hortumunda 40.000 kas ve tendon vardır.
  • Eğer atmosfer olmasaydı yeryüzündeki sıcaklık ekvatorda gündüz 176 derece, gece ise 220 derece olurdu.
  • Yeni Zelanda’da petshoplar dışında hiç yılan yok.
  • 2300 yılan çeşidinden sadece 300 tanesi insanlar için zararlı.
  • Dünyada bir yıl, irili ufaklı 1 milyon deprem meydana gelir.
  • Ses havada saniyede 331 metre giderken suda bunun 3 katı fazla hızla yol alır.
  • Bir yıl içinde dünyada 16 milyon kez gök gürültülü fırtına olur.
  • Eğer bir tek günde gerçekleşen bir kasırgadaki enerjiyi elektrik enerjisine çevirmek mümkün olsaydı bu, ABD gibi bir ülkenin 3 yıllık enerji ihtiyacını karşılardı.
  • Bir Neptün yılı 164.8 Dünya yılına eşittir.
  • Uzaydan dünyaya her gün 25 ton meteor tozu düşmektedir.
  • Bir çay kaşığını doldurmak için tam 100 damla suya gerekir.