TR EN

Dil Seçin

Ara

Kâinattan Haberler

Kâinattan Haberler

Akvaryumu olanlar bilirler, balıklar gün boyu akvaryumun içinde oradan oraya salınıp dururlar.

 

Balıklar Su İçer mi?

Akvaryumu olanlar bilirler, balıklar gün boyu akvaryumun içinde oradan oraya salınıp dururlar. Arada yemlerini attığınızda yerler ve salınımlarına devam ederler. Suyun içinde yaşadıkları için, aklımıza bir sorunun takılmasına sebep olurlar:

Acaba balıklar hiç su içer mi?

Yaşamın kaynağı olan su, canlıların vücutlarında değişik oranlarda bulunur. Bu, tüm canlıların suyu fizyolojik olarak kullandığı anlamına gelir. Buna su içinde yaşayan canlılar da dâhildir. Dolayısıyla, bu sorunun cevabı: Evet, balıklar su içerler.

O zaman akla hemen, devamlı su içinde olan balıkların suyu nasıl içtiği sorusu gelir.

Bilindiği gibi balıklar tatlı ve tuzlu sularda yaşayanlar olarak ikiye ayrılır. Tuzlu su yüksek konsantrasyonu (yoğunluğu) olan bir ortamdır. Balık vücudu bu ortama göre daha az konsantredir. Bu durumda balık vücudundan dışarıya doğru bir su çıkışı olur. Tuzlu sularda yaşayan balıklar bunu dengelemek için devamlı su içmek zorundadırlar. İçtikleri tuzlu sudaki fazla elektrolitleri de solungaçlarından dışarı atarlar. Bu çok fazla enerji gerektiren bir işlem olduğundan tuzlu su balıkları elde ettikleri suyu daha iyi kullanmak için, böbreklerinden atılan su miktarını en aza indirirler.

Tatlı sulardaysa bunun tam tersi bir durum oluşur. Tatlı su balıklarında vücut konsantrasyonu dışarıya göre daha düşük olur. Bu durumda dışarıdan içeriye fazla su girişi olur. Tatlı su balıkları da bu fazla suyu devamlı dışarı atmaya çalışırlar. Balık pulları vücuda deriden su girişini önlemede de rol alırlar. Bunların boşaltımları tuzlu su balıklarına oranla çok fazladır.

Bunun yanında bazı türler bu değişikliğe çok iyi uyum sağlayacak şekilde yaratılırlar. Örneğin köpekbalıkları ve vatozların vücut konsantrasyonları deniz suyuna yakındır. Böylece suyu dışarı atmak için herhangi bir enerji harcamak zorunda kalmazlar. Bunun yanında yılan balıkları ve ringalar, yaşamlarının bir bölümünde tatlı suya girerler. Bunların vücutları da su dengesinin sağlanması için her iki durumda çalışabilecek şekilde yaratılır. Yani Allah’a zorluk yoktur, mahlukatını dilediği gibi yaratır.