TR EN

Dil Seçin

Ara

Mübarek Bir Diken: “Meryemana Dikeni”

Mübarek Bir Diken: “Meryemana Dikeni”

Bu bitki, yol kenarlarında, ekili olmayan tarlalarda sıkça karşımıza çıkan mor çiçekli dikenli bir bitkidir. Ona takılan dikenleri sayesinde bu bitkiler lezzetli gövdelerini, kurtlara, böceklere, kuşlara ve diğer büyük hayvanlara karşı da korumuş olur.

Bu bitki, yol kenarlarında, ekili olmayan tarlalarda sıkça karşımıza çıkan mor çiçekli dikenli bir bitkidir. Ona takılan dikenleri sayesinde bu bitkiler lezzetli gövdelerini, kurtlara, böceklere, kuşlara ve diğer büyük hayvanlara karşı da korumuş olur.

Halk arasında bir adı da “mübarek diken” olan Meryemana dikeni hakkında birçok ilginç efsane anlatılır. İşte bu efsanelerden biri de şöyledir; Hz. Meryem, Hz. İsa’yı (as) emzirirken sütünden bir miktar bu bitkinin yapraklarının üzerine damlamış ve bundan dolayı da yapraklarında beyaz beyaz süt damarcıkları oluşmuş. İşte bitki de ismini bu rivayetten almış. Bitkinin yapraklarındaki bu beyaz damarcıklar, bitkiyi akrabaları olan diğer deve dikenlerinden ayıran en önemli karakteristik özelliktir.

Meryemana dikeni, Orta Çağ’dan bu yana şifalı bitkiler arasında kendisine yer bulmuş mucizevi bir bitkidir. Romalılar bu dikenli bitkiyi sebze olarak yetiştirir, bitki özünü balla karıştırıp safra kesesine iyi geldiğine inandıkları bir karışım yaparlardı. On ikinci yüzyılda da devedikeni birçok Avrupa ülkesinde, özellikle Almanya’da, tıbbi alanda kullanılan bir bitki olarak yerini almış ve karaciğer yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülen rahatsızlıklar için kullanılmıştır.

Günümüzde ise Meryemana dikeni geleneksel halk tıbbında karaciğere zarar veren birçok toksine karşı koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Bilimsel adı Silybum marianum olan bu bitkinin içerisinde karaciğere iyi gelen; silymarin, silybinin ve silybin gibi bileşikler yüklenmiştir. Bu şifalı bileşiklerden dolayı viral hepatit, kronik karaciğer hastalığı ve siroz için tavsiye edilmektedir. Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre meryemana dikeninde bulunan silymarin, toksinlerin hücrelere girmesini engellemekle vazifelidir. Ayrıca karaciğerdeki toksinleri zararsız hale getiren enzimleri harekete geçirerek karaciğerin korunmasında fayda sağlar.

Meryemana dikeni kendisine yüklenen bu şifalı bileşikler nedeniyle ve Allah’ın izniyle; karaciğer yenilenmesini uyarır, iyileştirici ve antioksidan özelliği vardır. Karaciğer için detoks etkisi yapar, yani zararlı maddelerin alımını bloke ederek toksinlerden arındırır. Bitkilerin güvenilirliğini ve etkisini test eden Alman E Komisyonu, toksin ve siroza bağlı karaciğer rahatsızlıkları ve iltihapları için Meryemana dikenini önermektedir.

Nasıl Kullanılmalı? 1 çay kaşığı ezilmiş devedikeni tohumunu 1 bardak suda 10 dakika demledikten sonra süzün ve günde 1-3 bardak için. Bununla birlikte bitkisel bir ürün olan meryemana dikeni ekstreleri karaciğer rahatsızlıklarında daha etkilidir. Karaciğeri korumak için kullanacağınız bitki ekstraktları ise uzmanların dediğine göre en az %70 oranında silymarin içermesi gerekir. Bunun dozu da genellikle günde 210-420 mg’dır.

Kur’an-ı Kerim’in bazı ayetlerinde insanoğluna işaretler ediliyor ve adeta deniliyor ki: En müzmin dertlere dahi derman bulunabilir. Öyle ise ey musibetzede insanoğlu! Meyus olma, her derdin bir dermanı mümkündür. Arayınız, bulunuz. Doğa; şifa arayanlar için bir eczane ve her bir bitki hatta her bir hayvan canlı bir ilaç gibi yaratılmış. O halde eğer insanoğlu kendisine verilen aklı doğru kullanır ve çalışırsa yeryüzünde her derdin dermanını bulabilir.

Tabiatın eczaneniz, bitkilerin şifa vesileniz olması dileklerimle…