TR EN

Dil Seçin

Ara

Kâinattan Haberler

Kimse yeryüzünde kendini yabancı gibi hissetmemelidir. Zirâ, her geçen gün evrenin yapısını biraz daha tanıyor, onun biz buraya gelmeden önce bizden haberdar olduğunu seziyorum.”

— Freeman Dyson

 

***

 

TÜY GİBİ YUMUŞACIK ORTA BOY BİR YAZ KÜMÜLÜS BULUTUNUN AĞIRLIĞI 550 TON’dur.”

 

***

 

GÜNDE ÜÇ ELMA

Orta boy bir elma yaklaşık 3 gram kadar lif içerdiğine göre, günde üç elma yemek kalp krizini büyük ölçüde önlüyor. Bilimsel araştırmalar günde en az 10 gram lif içeren gıdalar tüketerek kalp krizi riskinin %14 azaltılabileceğini ortaya koydu.

ABD ve Avrupa’da 330 binden fazla kişi üzerinde gerçekleştirilen 10 ayrı araştırmanın sonuçlarını bir araya getirerek değerlendiren bir rapora göre, günde en az 10 gram lif içeren gıdalar yiyerek, kalp krizi riski %14, kalp ve damar rahatsızlıklarından ölme riski ise %27 oranında azaltılabiliyor. Aynı raporda, sindirim sistemi için de faydaları bilinen lifli gıdaların, tansiyon ile kolestrol düşürücü etkisi olduğu ve diyabet hastalığı gelişmesine karşı insülin duyarlılığını artırdıkları da vurgulandı.

 

***

 

BEBEKLER NEREDE UYUMALI?

1980’lerde birçok âni bebek ölümleri yüzünden bazı ebeveynler bebeklerini kendi yataklarına almaya başladılar. Saint Louis Üniversitesi’nden çocuk doktoru James Kemp bu uygulamanın bebeklere zarar vereceğini söyledi. Kemp ve meslektaşları 1995-1998 yılları arasında kazayla boğulan bebeklerin istatistik sonuçlarını topladılar. Boğulma riskinin ebeveynleri ile yatan bebeklerin normal bebek karyolalarında yatanlardan 40 kat daha fazla olduğu görüldü. 100.000 bebekte 25 ölüme karşın 100.000 bebekte 0.63 ölüm.

Bebek karyolaları bebeklere uygun olarak dizayn edildiği için yetişkinlerin yataklarından daha uygun. İçlerinde anne sütü ile beslenmeyi savunan organizasyonun da bulunduğu birçok organizasyon bu açıklamaların anne ve bebek arasındaki bağa zarar vereceğini düşündükleri için Kemp’i eleştirdiler. James Kemp ise eleştirilere şöyle cevap veriyor. Anne için gece bebeğe yakın olmak çok güzel olur. Ama elde ettiğimiz istatistikleri incelediklerinde eminim ki karşı çıkanlar; “Tamam o zaman, anne çocuk ilişkisini bozmadan başka bir çözüm bulmalıyız.” diyeceklerdir.

Discovery

 

***

 

OKSİJEN YERİNE KARBON

Okyanus sularında yaşayan Anomolokaris adındaki canlı, tam anlamıyla bir yamyamdır. Ama bildiğimiz anlamda bir ağzı yoktur. Dudaksız komple dişten oluşan bir sindirim organları bulunur. Bu dişli çene o kadar güçlüdür ki, istiridye kabuklarını bile parçalayabilirler. Milyonlarca yıldan beri okyanuslarda yaşayan Anomolokarisler’in en ilginç özelliği, suda yaşayan diğer pek çok canlının tersine oksijeni değil, karbon atomlarını solumalarıdır.

— Discovery

 

***

 

Anne sevgisinin de gözü körmüş”

Kuzguna yavrusu anka kuşu gibi görünürmüş.” sözü bilim adamları tarafından doğrulandı. Sevilen insanların karşısında, beynin eleştirel yargıyla ilgili bölümlerinin devre dışı kalmasının, sadece aşık kişiler için değil anneler için de geçerli olduğu belirlendi. Neurolmage dergisindeki habere göre, Londra’daki University College’de görevli bilim adamları, anne sevgisinin beyin aktivitelerine etkisini inceledi. 20 genç anneye kendi çocuklarının fotoğraflarını gösteren ve bu sırada katılımcıların beyinlerini fonksiyonel manyetik rezonans tomografisiyle görüntüleyen bilim adamları, daha sonra aynı kişilere başka çocukların ve arkadaşlarının fotoğraflarını gösterdi.

Kendi çocuklarına bakan annelerin beyinlerinin, tıpkı birbirine aşık çiftlerde olduğu gibi, ödüllendirilmeyle ilgili bölgelerinin hareketlendiği tesbit edildi. Başka fotoğrafların ise böyle bir etkisi olmadığı ortaya çıktı.

 

***

 

Snowflake öldü

Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan gorillerden yeryüzünde sadece 50 bin adet kaldı. Snowflake her şeyiyle normal bir goril olmakla birlikte, onu hemcinslerinden ayıran çok farklı bir yanı vardı: O bir albinoydu. Yani derisi ve tüyleri doğduğu ilk günden beri bembeyazdı.

Dünyanın bilinen tek albinolu gorili olan Snowflake, 24 Kasım’da deri kanserinden öldü. Barselona hayvanat bahçesinin, bu en ünlü konuğu, 1966 yılında Batı Afrika’da yakalandığı zaman iki yaşındaydı. Snowflake’in 21 çocuğu ve 6 torunu var. Hiçbiri de albino değil. Fakat torunlarının çocuklarının kendisi gibi albino olma ihtimalleri ise yaklaşık %25.

— Discovery