TR EN

Dil Seçin

Ara

Dünya’nın En Büyük Böcekleri: Titan Ve Golyat

Dünya’nın En Büyük Böcekleri: Titan Ve Golyat

Yeryüzüne bir sergi olarak baktığınızda, buradaki her canlının pekçok ilginç ve sanatlı özelliklerini fark edersiniz. 

Ancak bu özel sanatları görebilmek ve hayran olmak için onlara “Allah’ın eserleri” olarak bakmak gerekir. Yoksa ne kadar sanatlı olursa olsun bir şeyi “kendi kendine olmuş” ya da “tesadüfen ortaya çıkmış” bir şey olarak görmek, o şeyi değersizleştirir, ondaki ince sanatları görmeye ve sanatkârını tanımaya engel olur. 

Allah’a inanmayan ve yaratıcıyı tanımak istemeyenlerin, yaratılan bu kadar canlı-cansız varlıkları “sanat eseri” olarak bile kabul etmemeleri bu yüzdendir. Oysa yaratılan en basit bir eserde bile, en değme sanatkâr insanların şaheser kabul edilen eserlerinden daha çok sanat yok mu?

Şimdi dünyadaki sayısız canlılardan büyüklükleriyle dikkat çeken iki böceği tanıyalım.

 

Dünya’nın En büyük Böceği ‘Titan’

Bilimsel adı Titanus giganteus olan Titanlar dünyanın en gizemli yaratıklarından biridir. 20 cm boyu olan Titanlar dünyanın en büyük böcek türü olarak biliniyor.

Titan uçabilir fakat yerden kalkış yapamazlar. Çok ağır olması uçuş yapmasına engeldir, bu nedenle uçabilmek için bir ağaca tırmanır ve kendini havaya doğru fırlatır.

Bir ağaç dalını bile ikiye bölebilecek kadar güçlü çenelere sahip olan Titanlar etobur böceklerdendir.

Güney Amerika’nın tropik yağmur ormanlarında yaşayan bu dev böceklere zarar verilmediği sürece insanlara saldırmaz.

Brezilya, Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Yeni Gine ve Peru halkı tarafından kutsal kabul edilen Titanları alıp koleksiyonlarına koymak isteyen çok meraklılar vardır. Bu iri böcekleri satın almak isteyenlerin tanesine yaklaşık 1000 TL ödeme yaptıkları söylenmekte…

 

Dünya’nın En Ağır Böceği ‘Golyat’

Dünya’nın en ağır böceği olan Golyat Böceği’nin ağırlığı ortalama 100 gr. kadardır.

Asıl vatanı Kamerun olan Golyat böceğinin boyu ise 10 cm civarındadır. Bilimsel adı Goliathus olan bu ağır böceğe ayrıca Orta Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Kongo, Nijerya ve Tanzanya gibi Afrika ülkelerinde de rastlanır.

Gövdesinin üst yüzeyinde beyaz süsleri bulunan bu böcekler özellikle palmiye ağaçlarının tepesine yerleşip beslenir ve ağacın zarar görmesine neden olur. 

Afrika’da otoyollarda sürücülere büyük zorluklar çıkaran bu böcekler otomobillere sıçrayarak farlarını bile kırabilirler.

 

Farklı Özelliklerle Yaratılan Güzellikler

Risale-i Nur’da bu böcekler gibi tüm hayvanat ve bitkiler âlemindeki her bir türün böyle farklı özelliklerde yaratılmasına dikkat çekilerek şöyle denilmektedir: “Bütün hayvanat ve nebâtat envaının ordusu; bilmüşahede ayrı ayrı erzakları, suretleri, silahları, libasları, talimatları, terhisatları kemal-i mizan ve intizamla hiçbir şey unutulmayarak, hiçbirini şaşırmayarak bir surette tedbir ve terbiye etmek öyle bir sikkedir ki;—hiçbir şübhe kabul etmez—güneş gibi parlak bir sikke-i Vâhid-i Ehad’dir. Hadsiz bir kudret ve muhit bir ilim ve nihayetsiz bir hikmet sahibinden başka kimin haddi var ki, o hadsiz derecede hârika olan şu idareye karışsın. Çünkü şu birbiri içinde girift olan enva’ları, milletleri, umumunu birden idare ve terbiye edemeyen, onlardan birisine karışsa elbette karıştıracak. Halbuki “Ferci’il-basara hel tera min fütur” (Haydi, çevir gözünü: En küçük bir kusur görüyormusun?) (Mülk Sûresi, 3) sırrı ile hiçbir karışık alâmeti yoktur. Demek ki hiçbir parmak karışamıyor.”

 

Kaynaklar

http://tr.wikipedia.org/wiki/Golyat