TR EN

Dil Seçin

Ara

Oscar Kazanan İlk Müslüman

Oscar Kazanan İlk Müslüman

Müzikleriyle hafızalara kazanan bol oscarlı film bizdeki adıyla ‘Milyoner’i (Slumdog Millionaire) izlemeyen yoktur herhalde.

Filmin müziklerini yapan A. R. Rahman 2009 yılında en iyi film müziği oskarını kazandığı gece aslında Oscar kazanan ilk Müslüman unvanını da almıştı.

Peki Rahman doğuştan mı Müslüman?

Hindistanlı olan Rahman aslında bir Tamil ve Müslüman değil.

Hayat hikayesi ilginç.

Annesiyle beraber yaptığı konuşmalar ve arayışlar sonrası 1989 yılında Müslüman oluyorlar.

A. R. Rahman 2006 yılında hac için Arabistan’a gittiğinde İslamawareness adlı siteye verdiği röportajda hidayet sürecini ayrıntılı bir şekilde anlatır.

1988 yılında Malezya’da bir rüya görür. Rüyasındaki yaşlı adam İslam’dan bahseder. “İlk önce ciddiye almadım.” der. Sonra aynı rüya tekrarlanınca gündemine İslam girer. Aynı yıl ağır hasta olan kardeşinden ümitlerini kestikleri an, bir Müslüman âlimin duasıyla kardeşleri iyileşince zihin dünyalarındaki yolculukta adres iyice kesinleşir: İslam. A. R. Rahman ve ailesi Müslüman olurlar.

5 vakit namazını müzik sektöründeki işlerin ağırlığına rağmen hiç terk etmediğini söyleyen Rahman, bu röportajı verdiğinde ikinci hac ziyaretini gerçekleştiriyormuş.

Hind sinemasında ilerlemek isteyen Müslüman sanatçılar isim değiştirirken o İslam öncesi A. S. Dileep Kumar olan adını değiştirerek A. R. Rahman olarak kullanmaya başlamış.

Açılımı Allah Rakha Rahman. “Allah Rakha”nın Türkçesi “Allah’ın korumasında, gözetiminde” anlamına geliyor.

A. R. Rahman’da, Allah’ın rahmet eseri çok açık biçimde gözüküyor.

İsminden ve dininden utanmadan yoluna devam edip Grammy ve Oscar gibi müzikte dev ödülleri kazanmayı bilmiş.

İslamofobianın arttığı bu zamanlarda bunun Hindistan’daki yansımasını bazen “Hind sinemasında Müslüman oyunculara ambargo” başlıklı haberlerde görünce A. R. Rahman’ın zaferleri daha da anlamlı geliyor.*

Grammy’den Oscar’a kazandığı ödüllerle güzel eserlere imza atmış bu ismi selamlıyor, İslam’ın terörle eş anlamlı hale getirilmeye çalışıldığı bu dünyaya verilecek en iyi cevabın sanattan geçtiğini A. R. Rahman vesilesiyle bir daha hatırlatıyoruz.

 

Dipnot:

(*) Bollywood’daki Müslüman aktörler zor günler geçiriyor. http://www.kamuexpress.com/default.aspx sayfa=haberdetay&haberid=45153#.Vm_s1U1ul9A