TR EN

Dil Seçin

Ara

Hayat Destek Materyalleri

Hayatı veren ve hayatın devamı için lâzım olan şeyleri hazırlayan Allah (cc), canlıların hayatını devam ettirmek için bazı destek materyallerini kullanmaktadır. Bizim ve bütün canlıların bedenleri bu destek materyalleriyle çalışır ve hayatımız devam ettirilir.

Bunlardan ilki, vitaminlerdir. Vitaminler, hayatımızın devamı için olmazsa olmaz maddelerdir. Bunlar da iki grup altında incelenirler.

Birincisi: B grubu veya suda çözünen vitaminlerdir. Bu vitaminler, enzimlerin protein yapılarında; yardımcı grup olarak bulunurlar ve çok az bir yer kaplarlar. Ancak küçüklüklerinin aksine, çok büyük öneme sahiplerdir ve koenzim olarak çok büyük görevlerde rol alırlar.

Bunu kısaca şöyle ifade edebiliriz: Canlı bedenlerindeki bütün kimyasal olaylar, enzimler tarafından hızlandırılırlar. Mesela enzimler ile saniyenin çok küçük bir diliminde gerçekleşen görme olayı, enzim olmadan günler ve haftalar gibi bir sürede ancak gerçekleşebilecekti. İşte enzimler olmadan, canlı bedeni çalışamaz, hayatı devam edemez. Bu enzimlerin de koenzimsiz görev yapması mümkün değildir. Demek ki; Alîm-i Mutlak olan Allah, görme olayını yaratmak için vitaminleri enzimlerin yardımına; enzimleri de bizim yardımımıza gönderiyor. Bu görme olayı ise koenzimlerin, enzimlere katkısıyla gerçekleşen milyonlarca görevlerinden sadece bir tanesidir. Yani vitaminler bu kadar önemli hayat destek malzemesidir.

İkinci grup vitaminler: A grubu veya yağda çözünen vitaminler olarak tanımlanırlar. Daha çok canlılarda yapı elemanı olarak kullanılırlar. Mesela görme olayında görev yapan rodopsin, A vitamininden yapılmıştır. Görme olayı için A vitamini, olmazsa olmaz bir maddedir.

Aynı şekilde, kemik yapısı için D vitamini, antioksidan olarak E vitamini ve kanın pıhtılaşması için K vitamini olmazsa olmaz vitaminlerdir. Vitamin eksiklikleri ise vücudumuzdaki hastalık habercileridir. Bu eksiklikler ise mutlaka besinlerle veya besin takviyeleri ile giderilmelidir.

Başka bir destek materyali de CoQ’dur (koenzim Q). CoQ molekülleri de, canlı hücrelerde oksidatif fosforilasyon denen metabolik yolun gerçekleşmesi için yardımcı elemanlardır. Bu ve bu tür moleküller sayesinde oksidatif fosforilasyon sırasında radikal oluşumu önlenir ve bunun sonucunda dokuların tahribi ve hatta yaşlanma bir derece önlenmiş olur. Eksikliğinde ise; ya besin olarak ya da besin takviyesi olarak mutlaka alınmalıdır.

Yine vücudumuzda çok büyük öneme sahip olan bir destek materyali de, glukozamindir. Bu madde de, vücudumuzun dik durması ve kolay hareket etmesi için yaratılan olmazsa olmaz bir maddedir. Kıkırdakların yapısında bulunur, omurlar arasında yastık, dizlerde ve ellerde destek görevi görür. Glukozamin eksikliğinde omurlar ve eklemler arasında boşluklar oluşur, bel-boyun fıtığı ve kemiklerin birbirine sürtmesi ile hareket kısıtlanması ortaya çıkar. Besinlerle yeteri kadar alınamadığında, dışarıdan besin takviyesi olarak alınması gerekir.

Bu saydıklarımız, bizim hizmetimize sunulan binlerce destek materyallerinden birkaç tanesidir. Bizi yaratan, yaşatan ve bu hayatı destek materyalleri ile destekleyerek devam ettiren Âlim, Rahîm olan kerem sahibi rabbimize bildiğimiz ve bilmediğimiz bütün nimetleri sayısınca şükürler olsun…