TR EN

Dil Seçin

Ara

Yol Üzerine

Yol Üzerine

Yollar yürümek içindir. Yol vardır hedefe götürür, yol vardır uzaklaştırır seni amacından.

Yollar yürümek içindir. Yol vardır hedefe götürür, yol vardır uzaklaştırır seni amacından. Yollar hep düz değildir, inişli çıkışlı, virajlı, kaygan olanları; labirent gibi çetrefillileri vardır. Ama yol ne kadar uzun ve zor da olsa, yolcusu vardır her yolun. Her yokuşun bir de inişi vardır. Dağ ne kadar yüksek olsa da yol üzerinden aşarmış.

Yolcu yolunda gerek derler. Yola erken koyulmalı insan. Erken kalkan yol alır, çünkü... Yolunu kaybeden, belki doğrultur bir süre sonra; ama en kötüsü yolsuzluktur.

Yolunu bulan, her işini görürmüş. Ama her yol mübah anlayışı insanı tüketir.

Zordur yolu doğrultmak. Onun için Allah doğru yoldan ayırmasın derler.  Bazıları doğru yolun peşindedir, bazıları ise her yolun yolcusudur.

Asıl olan kendi yolunu bulmaktır, bunun için kalbinin yönelttiği tarafa yürümek gerekir. Ama bırakmazlar ki, herkes kendi yoluna çevirmek ister seni. Herkesin yolu kendinedir, oysa...

Bazı şeyleri iyi korumak gerekir. Bir kere kırılırsa direnç yol olur sonra herkese.

Yolcunun azığı olmalı yanında, yoksa kalır orta yerde. Güçlü bir binek ve bir de yol arkadaşı; iyi günde, kötü günde...

Zordur yolculuk, eğreti durursun durduğun yerde. Gönlünü kaptıramazsın, bağlanamazsın, alışamazsın, korkarsın. Yolcuyu yolundan eyleyen dilberdir. Gözün yoldadır, yol ayrılık demektir, ayrılık ise acı... Ama ayrılmayı göze almazsan keşfedemezsin yeni dünyaları, yeni dostları... Ayrılmak kavuşmanın tadını hissettirir bize.

Kervan yolda dizilirmiş. Öncüler yola çıkmadan, kervan gelmez arkadan. Her kervanın bir rehberi olmalı, yolu bilene sormalı. Soran dağları aşmış, sormayan düz ovada şaşmış.

Gerçi her yolcu varamasa da hedefine; hedefe varanlar, ancak yola çıkanlardır. Bir de karıncamız vardır: “varamasam da yolunda ölürüm” diyen. Azim gerekir yolcuya, gayret etmeli, gevşememelidir. Malum tavşanla kaplumbağanın yarışını dinlemişizdir büyüklerimizden. Yolcu değişir, yol değişir menzil değişmez.

Yol yordam bilmek iyidir. Çarşı pazar görmeli insan. Ama çok görmüş geçirmişler de pek muteber sayılmaz nedense...

Yola gelmek erdemdir. Yoldan çıkmak tehlikeli. Bildiğin yol en kısa yoldur. Bazı yollar çıkmaz yoldur.

Bir yol açmak, yol olmak herkese nasip olmaz.

Yolunuz hep aydınlık, bahtınız daim açık olsun.