TR EN

Dil Seçin

Ara

Şifahanelerimiz Vardı... Sahiden Ne Oldu Onlara?

Şifahanelerimiz Vardı... Sahiden Ne Oldu Onlara?

Şifahanelerimiz vardı bir zamanlar, şifa bulmak için başvurulan... Şifalı sularımız, şifalı kaplıcalarımız, şifa niyetine yenilen gıdalarımız, şifalı ballarımız, şifalı otlarımız... Şifa dualarımız, şifa ayetlerimiz, acil şifa dileklerimiz... Şifaya odaklıydık...

Ama bugün hastalığa odaklandık. Artık hastanelerimiz var, hastalar var, hastalıklar var. Sürekli hastalıkları konuşuyoruz. Öldüren, sakat bırakan, iyileşmeyen hastalıklar... Günlük tıp dilimizde şifa neredeyse artık hiç geçmiyor...

Hastalıklar var ve de onlar için üretilen ilaçlar... Sürekli yıllarca kullanılan ilaçlar... Hasta bile unutulmuş durumda... Modern Tıp hastalıklara ve onlar için üretilen ve hastalarca tüketilmesi istenen ilaçlara odaklandırılmış... Her durumun bir ilacı var: başınız ağrıyorsa analjezik alın. Hazımsızlığınız varsa H2 Reseptör blokörleri veya proton pompa inhibitörleri ne güne duruyor. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız antidepresanlar hazır. Uyku düzeniniz bozuksa sedatifler, antihistaminikler sizi uyutur. Kanseriniz varsa antineoplastik ilaçları almalısınız.

Peki bu kadar ilaca rağmen neden şifa bulmuyoruz? İşte sorulması gereken ama kimsenin aklına gelmeyen soru bu... Herkese ilaç, her gün ilaç, her derde ilaç; ama şifa vermeyen ilaçlar... Kimse “Bu ilaçlar neden şifa vermiyor?” diye sormuyor. Şifayı unuttuk.

Şifayı hastalıkla; şifahaneyi, hastaneyle değiştik. Sağlık harcamalarımız aldı başını gidiyor. Devasa hastaneler inşa ediyoruz, her gün; modern laboratuarlar, ileri teknoloji ürünü teşhis tedavi birimleri kuruyoruz. Ama yine de hastalarımızın sayıları artıyor. Kişilerin hastaneye başvuru sayıları artıyor. Kullanılan ilaç sayıları artıyor. Sanki sistem böyle tasarlanmış; ekmek gibi, su gibi ilaç tüketen insanlar isteniyor. İlaç kullanan ama şifa bulmayan hastalar... Teşhis koyan, tedavi eden; ama şifa vermeyen bir tıbbımız var. Hastalıkları, nedenlerini çok iyi biliyoruz; teşhis için her şeyi yapıyoruz; her hastalık için pahalı ilaçlar üretiyoruz. Ama şifayı kaçırdık.

Ne dersiniz? Sizin buna bir itirazınız yok mu? Böyle olması doğal mı?

Artık şifamızı geri alsak mı? Hastaneleri geri versek; şifahaneleri bize geri verirler mi? Yoksa treni kaçırdık mı?