TR EN

Dil Seçin

Ara

Dünyanın İlk Yıldız Mimarı: Mimar Sinan

Dünyanın en büyük ve en insani medeniyetini kuran ve eserleriyle bizlere ulaşmasını sağlayan daha nice değerlerimizi tanıtmak için daha çok çalışmamız gerekiyor.

 

New York Times noktayı koydu: “Kendi dönemindeki Michelangelo ile kıyaslamak bile hata. Dünyanın yıldızı Mimar Sinan.”

 

ABD’nin seçkin gazetelerinden New York Times (NYT), Mimar Sinan’a ve mimari eserlerine tam sayfa ayırdı. Gazetenin gezi ekinde, Andrew Ferren tarafından kaleme alınan, “Türkiye’nin Yıldız Mimarının Peşinde” başlıklı yazıda, 300’ün üzerinde mimari esere imza atan Mimar Sinan’ın, sadece Türkiye’nin değil, belki de dünyanın ilk “Yıldız Mimarı-Star Architect” olduğu belirtildi.

 

Dünyanın ilk yıldız mimarı

Yazıda, Mimar Sinan’ın aynı dönemlerde yaşayan İtalyan heykeltraş ve mimar Michelangelo ile karşılaştırılmasını ‘Sinan’a haksızlık’ olarak niteledi. Bundan dolayı turistlere bilgi veren tur rehberlerinin, onu Michelangelo’yla kıyaslamalarının yanlış olduğu vurgulandı. Mimar Sinan’ın, Belgrad’dan Mekke’ye kadar bugün hâlâ ayakta olan ve kullanılan yüzlerce eserinin bulunduğunu belirten NYT, “Sinan’a dünyanın ilk yıldız mimarı diyebilirsiniz” ifadesiyle büyük mimarı yâd etti.

 

Eserleri hâlâ ayakta ve kullanılıyor

Mimar Sinan’ın başta Süleymaniye, Selimiye, Mihrimah Sultan Camileri olmak üzere Edirne’deki ve İstanbul’daki ünlü mimari eserleri detaylı bilgiler ve fotoğraflarıyla tam sayfalık bir yazıda verildi. İstanbul’u ziyaret edenlerin Mimar Sinan’ın yaptığı camileri ve diğer eserlerini daha yakından tanıyabilecekleri hatırlatıldı.

Bu haber de gösteriyor ki, dünyanın en büyük ve en insani medeniyetini kuran ve eserleriyle bizlere ulaşmasını sağlayan daha nice değerlerimizi tanıtmak için daha çok çalışmamız gerekiyor.