Zencefil Uzakdoğu toplumlarında milattan önceki zamanlardan beri kullanılır. Halen dünyada hem baharat, hem de tedavi edici olarak en yaygın tüketilen bitkidir. 50-60 cm yüksekliğine ulaşan bitkinin kökleri kullanılır. Klasik Çin Tıbbına göre yaş zencefil kuruluk ve sıcaklığa, kuru zencefil ise nem ve titremeye iyi gelir.
İçeriği
Yapısındaki %1-4 oranındaki yağlar, tadını, kokusunu ve tıbbi faydalarını sağlayan kısımdır. Diğer önemli maddeler gingerol, cineol ve shogaoldür.
Kullanım şekilleri
Çay, ekstre, kapsül şeklinde kullanılabilir. Çay yapmak için ½ tatlı kaşığı taze veya 1 çay kaşığı kuru toz halindeki zencefil kullanılır. Bir fincan sıcak suda ağzı kapalı olarak beş dakika demlenir.
Faydaları
Tıbbi kullanım alanları araç tutması, baş dönmesi ve bulantıdır. Ayrıca romatizmal ağrıları geçirir, ülseratif kolite, adet bozukluklarına, baş ağrısı ve soğuk algınlığı-gribe iyi gelir. Hazımsızlık, gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları için kullanılabilir.
Kolesterol için: Günlük bir tatlı kaşığı zencefil kullanımının kan kolesterol düzeylerini aşağı çektiği görülmüştür. Yapılan çalışmalarda kolesterolü düşürdüğü, astım krizlerini ve alerjileri dindirdiği görülmüştür.
Kan pıhtılaşması: Önemli bir etkisi de kan pıhtılaşmasına neden olan maddeleri inaktive etmesidir. Bu özellikten kalp krizini ve felçleri önlemede faydalanılabilir.
Soğuk algınlığı: Zencefilin soğuk algınlığı ve gripteki etkileri laboratuvar çalışmalarıyla kanıtlanmıştır.
Eklem ağrıları: Vücudun aşırı üreterek eklem hasarına yol açtığı maddelerin üretimini azaltır. Eklemlerin zencefil yağı ile ovulması ağrılara iyi gelir.
Grip-soğuk algınlığı: Çiğ zencefilin yapısındaki kimyasal bir madde çok düşük konsantrasyonlarda bile virüslere karşı öldürücü bir etki yapar. Parazitleri yok eden bir başka madde de içinde vardır. İki kaşık kadar rendelenmiş zencefil sıcak suda demlenerek günde 2-3 fincan kadar içilebilir.
Bulantı-kusma: En yaygın kullanım alanlarından biridir. Hamilelerdeki bulantılarda, araç tutmasının önlenmesinde etkindir. Kemoterapi hastalarının bulantılarında Avrupa’da yaygın kullanımı vardır.
Yan Etkileri
Aşırı kullanımlarda midede yanma yapabilir. Bunun dışında kullanımı oldukça güvenlidir. Yalnız safra taşı olanlar ve kan sulandırıcı ilaç kullananların zencefil tüketirken dikkatli olması gerekir.