TR EN

Dil Seçin

Ara

Çocuğunuz Nasıl Kitap Kurdu Olur?

Çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yolları

Bilginin ve başarının temel dayanağı, yani kaynağı okumaktır. Okumayan öğrenemez. Öğrenemeyen yaşayamaz. Yaşayamayan BAŞARAMAZ.

Okumak herkes için her yaşta büyük önem arz eder. İdeali olan insan bu idealini okumakla gerçekleştirebilir. Okumayı sevmeyen ve okumaya zaman ayırmayan birey ve toplum asla ilerleyemez. Nitekim esir kampında okul bitiren insanların ülkelerine döndüklerinde, kısa sürede ülkelerinin kalkınmasında nasıl faydalı oldukları bilinen bir gerçektir.

Gerek internet, gerekse TV izleme konusunda dünyada ilk sıralarda yer almamıza rağmen, kitap, gazete, dergi okumak konusunda oldukça geri sıralardayız. Oysa son din İslam’ın mensubu Müslümanlar olarak Efendimiz Hz. Muhammed’e (asm) gelen ilk ayet “OKU” ayetidir. Cenab-ı Allah (cc) okumaya büyük önem veriyor. “Yaratan Rabbinin ismiyle oku!” (Alâk Suresi, 1. ayet)

Çocuğumuza daha küçük yaşlarda iken kitap okumaya başlamalıyız ki, kitapla içli dışlı büyüsün. Çocuklar çok iyi gözlem yeteneğine sahiptir. Onun kitap okuması için, öncelikle sizin de kitap okumanız gerekir.

Hikâye anlatmak da güzel bir davranıştır ancak özellikle kitaptan hikâyeler okumalıyız ki, okumayı çocuğumuza sevdirelim, okumanın güzelliğini görsün.

Bu konuda çocuklar için hazırlanmış, Peygamber Efendimizin hayatı, Peygamberlerin kıssalarını konu alan kitapları, kısa öykü kitaplarını tavsiye edebilirim. Ayrıca Sahabe-i Kiram’ın hayatlarını hikâyeler şeklinde anlatılan kitapları da okuyabilir veya okuma yaşında olan çocuklarımıza okutabiliriz.

 

ÇOCUĞUNUZA OKUMAYI SEVDİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ ŞEYLER

1. Çocuğunuzun ilgi alanını tespit edin.

2. Çocuğunuz inatçılık yapabilir. Onu zorlarsanız ters teper. Bunun yerine, ailecek kitap okuma zamanı belirlemeniz ve okuyacağı şeyi seçmekte onu serbest bırakmanız daha doğru olacaktır.

3. Önce siz okuyun ve ona sohbet tadında anlatın. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun ona yüksek sesle kitap okumaktan çekinmeyin. Bu onun için bir keyif haline dönecek ve zaman içinde onu kitap okumaya özendirecektir.

4. Okuduğu kitaptan dikkatini çeken bölüm ya da hikâyeleri okumasını tavsiye edin. Çocuklar ilgi çekmeyi severler, bunun için size bir şeyler okumasına izin verin.

5. Okuduğu zaman size anlatmasını isteyin.

6. Anlattıklarını yetersiz görseniz dahi onu tebrik edin.

7. Okumaya başladığında aralıklı pekiştirme yöntemiyle onu ödüllendirin. Hatta çocuğunuzu bir dergiye abone yapabilir ve onun adına gelecek bir postayla birey olmanın keyfini yaşamasını sağlayabilirsiniz.

8. Uzun zaman okutmak yerine okuma zamanını yavaş yavaş artırın. Mesela önce 5 dakika okumasını sağlayın. Sonra 7,10,15 dakika olarak artırın. Ya da okumasını, 1 sayfa, 2 sayfa, 3-4-5 sayfa şeklinde kademeli olarak artırmaya çalışın.

9. Sevdiği ve ilgi duyduğu konuları (kitapları) okutun ki severek okusun.

10. Kendisine ait kitaplara etiket ya da sevdiği bir resmi yapıştırabilir. Böylece kitaba sahip çıkar ve okuması için faydalı olacaktır.

11. Birlikte bir kitap günlüğü tutabilir, okuduğu kitap ve yazarları buna yazıp onlara yıldız vererek puanlandırma yapmasını sağlayabilirsiniz. Böylece onu daha fazla okumak için motive edersiniz.