Cilt dostu: Likopen
Likopen domates, greyfurt, karpuz ve siyah üzümde doğal olarak bulunan bir karotendir. Bu maddenin güneş ışığının verdiği zararlara karşı cildi koruduğu iyi bilinmektedir. Ağız yoluyla alınan likopen veya dışarıdan tatbik edilen likopenli kremler, cildi çevresel yaşlanmadan koruyan, güvenli ürünlerdir. Likopen ayrıca çok güçlü bir antioksidandır. Antioksidan gücü E vitamininden de C vitamininden de fazladır.
“Peki Likopen en zengin olarak hangi üründe bulunur?” diye soracak olursan, cevap çok uzakta değildir: Domateste! Pişmiş domates veya salça gibi işlemden geçmiş domates ürünlerinin likopeni daha etkilidir. Likopen yağda eriyen bir maddedir. Pişmiş domates veya işlenmiş domates ürünlerine birkaç damla zeytinyağı damlattığınızda vücudunuz likopeni daha kolay emecektir.
Likopen’in ağız yoluyla alınması en akıllı seçimdir. Likopen açısından zengin bir beslenmenin prostat, meme, kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerine karşı etkili bir koruma sağladığını da hatırlatalım.
***
Yeraltı suları
“Biz gökten bir ölçü ile su indirdik ve onu yeryüzünde yerleştirdik. Onu gidermeye de Bizim gücümüz elbette yeter.”
— Mü’minûn, 18
Dünyadaki tatlı suyun neredeyse tamamı denecek kadar büyük kısmı yeraltında depolanmıştır. Böyle bir saklama işlemi olmasaydı, gökten yağmur yağması, dibi delik bir kovayı doldurmaya çalışmaktan çok farklı bir şey olmaz; yeryüzünde hayat bugünkü zenginliğine hiçbir zaman kavuşamazdı. Diğer yandan, sızma ve birikme sırasında topladığı minerallerle ayrı bir zenginlik teşkil eden şifalı sular da yeraltı suları arasındadır.
(Ümit Şimşek, Bilime Yol Gösteren Ayetler)
***
Uykuda Harekette Bereket Var!
Uzun süre aynı yatış pozisyonunda kalan insanlar ciddi sağlık problemleriyle karşılaşırlar. Kan dolaşımı dengesizleşir, deride yaralar oluşur, yatılan yüzeye temas eden bölgelerde kan pıhtılaşır.
Çünkü çok uzun süre aynı pozisyonda yatıldığında, vücudun belli bir bölgesine sürekli basınç uygulanmış olur. Bu durum, kan damarlarının sıkışıp kapanmasına bile neden olabilir. Sonuçta da, kan yoluyla taşınan oksijen ve diğer besinler deriye ulaşamaz ve deri ölmeye başlar. Ardından, vücutta yaralar meydana gelebilir. Eğer bu yaralar tedavi edilmezse derinin katmanları, yağ ve kas dokuları da ölür.
Bu nedenle deri üzerindeki basıncı azaltmak için her on beş dakikada bir vücudun pozisyonunu değiştirmesi gerekmektedir. Kendi kendine hareket edemeyen felçli hastalar ya da yoğun bakımda olan hastalar, bu sebeple özel bir bakıma tabi tutulurlar ve her iki saatte bir başkasının yardımıyla hareket ettirilirler.
Fakat normal sağlıklı insanların dışarıdan böyle bir yardıma ihtiyacı olmaz. Gayri ihtiyari uykuda sağa sola hareket ettirilirler. Kur’an-ı Kerim’de bahsi geçen Kehf Ashabı’nın uzun yıllar uyudukları halde hayatta kalmaları da bu sırdandır. Bu durum ayette “Onları sağa sola çevirirdik.” (Kehf, 18) ifadesiyle dillendirilmiştir.
***
Yaz yorgunluğu için “su terapisi”
Yıkanmanın vücuttaki statik elektriğin atılmasında en etkili yöntem olduğu bilinmektedir. Yıkanmayla birlikte vücutta oluşan fiziksel temizliğin yanı sıra, kişinin üzerindeki gerilim ve sıkıntılar da azalır. Bu nedenle yıkanmak, hem stres hem de ateşli hastalıklar başta olmak üzere, birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
Sad Suresi’nde yıkanmaya ek olarak bir de su içilmesi tavsiye edilmiştir; “…İşte yıkanacak ve içilecek soğuk bir su” (Sad, 42). Ter bezleri, mide, bağırsaklar, böbrekler, cilt ve bunlar gibi daha pek çok organın sağlığı, suyun vücuda yeterli miktarda alınmasına bağlıdır. Bu konuda meydana gelebilecek bir rahatsızlığın telafisi de yine suyla yapılan takviyeyle mümkün olur. Bitkinliğin, yorgunluğun ve uyku halinin çözümü de yine vücuttaki su miktarının artırılması, böylece toksik maddelerden arınılması sağlanarak gerçekleşir.
Her biri beden ve ruh sağlığımız için hayati önem taşıyan bu tavsiyelerin bir arada uygulanması ise, Allah’ın izniyle en ideal sonucu verecektir.
***
Güneşten Korunma Önerileri
Ultraviole radyasyonun zararları anlaşılmadan önce güneş ışığının sağlıklı yaşam için gerekli olduğu biliniyordu. Gerçekten güneş ışığının bazı hastalıkları tedavi edici özelliği vardır. Fakat güneşe fazla maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Fazla güneş; yanık, kırışıklık, çil, kılcal damar genişlemesine ve deri kanserine neden olur. Bazen de kızarıklık ile seyreden allerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Aşağıdaki önerilere uyarak, güvenli bir şekilde açık havada kanser ve yaşlanma kaygısı olmadan çalışabilir ve zaman geçirebilirsiniz:
- Suda iken veya terli iken güneşe maruz kalırsanız suya dayanıklı güneşten koruyucu kremler kullanınız.
- Geniş şapka ve gözlük kullanın.
- Gölgede kalmaya çalışın.
- Güneşten koruyan sıkı dokumalı kıyafetler giyin.
- Saat 10.00-16.00 arasındaki açık hava aktivitelerinizi daha erkene veya geç saate alın.