TR EN

Dil Seçin

Ara

Hem Serinlik Hem Sağlık İçin Kavun

Hem Serinlik Hem Sağlık İçin Kavun

Kavun, yaz sıcağında tatlı aroması, çok hoş kokusu ve müthiş lezzeti ile hem ferahlatıcı hem de besleyicidir.

Kavun, tatlı aroması, çok hoş kokusu ve müthiş lezzeti ile hem ferahlatıcı hem de besleyicidir.

Özellikle karbonhidrat (şeker) bakımından zengin olup B ve C vitaminleri yönünden yeterli bir gıdadır. A vitamini ve madeni tuzları bol yaratılan kavun kanı temizleyen, cildin taze ve pembe kalmasını sağlayan bir nimettir. Deriyi nemli ve yumuşak tutar. İçinde depolanan antioksidanlar, kanser, kalp rahatsızlığı ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıkların önlenmesinde faydalıdır. Hipertansiyona iyi gelen ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren özelliklerle yaratılan güzel bir meyvedir.

Kavunun içindeki yüksek su seviyesi su kaybına karşı son derece faydalıdır. Güneş çarpmasında ve yorgunlukta iyi geldiği gibi, kalori değeri de düşük bir nimettir.

Kalp ve böbrek hastalarının diyetlerinde sıkça kullanılan kavunun 1 kâsesinde 1,5 gram lif vardır. Bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı önlemede yararlıdır.

İçindeki C vitamini, krom ve iyot sinirleri teskin eder ve kişiyi rahatlatır. Kansızlığı giderir, idrar söktürür, sinirleri yatıştırır. Bu sebeple stresli olanlara ve uykusuzluk çekenlere ilaç gibi gelir.

Vücudu temizleyen özellikte yaratılan kavunun bir dilimi yanık yerlere konulursa, yara ve ağrının kaybolduğu gözlenir.

Ancak kavun iyice olgunlaşınca yenmelidir. Kavunun daha tatlı olması, sağlık için faydalarının azaldığı anlamına gelmez, çünkü zaman içinde yumuşayan ve daha sulu hale gelen kavunun şeker oranı, hasattan sonra önemli bir artış göstermez.

Yakın zamana kadar glisemik endeksi yüksek diye şeker hastalarına ve zayıflamak isteyenlere tavsiye edilmiyordu. Ancak artık glisemik indeks değil glisemik yük geçerli sayıldığından makul miktarda kavun yemenin hiçbir sakıncalı yönü olmadığı anlaşılmıştır. Aksine yapılan bir araştırmada Metabolik sendrom riskini düşürdüğü gösterilmiştir.

Peygamber Efendimiz (asm), sevdiği bostanı biz ümmetine tavsiye etmiştir:

Yemekten evvel kavun, karpuz yemek şifadır. Birçok dertleri giderir.”

Peygamber Efendimizin (asm) yemekten önce yenmesini istemesi de şu sebeptendir: Sindirim sisteminin boş olmasından dolayı çabucak sindirilir ve tüm yararlı maddelerin emilmesi mümkün olur.

Kavun, karpuz gibi özel nimetlerini topraktan yaratarak kudretini ve ilmini gösteren ve ayrıca yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarında ferahlatan, serinleten ve susuzluğumuzu gidermeye sebep olan nimetleriyle de rahmetini gösteren Rabbimize şükürler olsun.