TR EN

Dil Seçin

Ara

Yediveren

Yediveren

SÖZÜN ÖZÜ

Her nefes, ölümü tadacaktır!

 

***

 

YOL MU TUZAK MI?

Varacak menzili olana her yol açık değildir. O insan her gördüğü yola değil, hedefine götürecek yola gitmeli. Başka yollar çıksa da çıkmaz sokaktır aslında.

Dünya da bir yoldur. Bu yolda insan her şeyi görür; ama akıl baştaysa bazı şeyleri görmezden gelir.

Bu yolda insan herşeyi duyar; fakat edep-ahlâk varsa her şeyi duymaz.

Bu yolda herşeyi söyleyebilir insan; ancak ilim-irfan dizginlemişse dilini seçerek söyletir.

Ve insan dünya yolunda, menfaati için her sebebe perestiş eder, onu sever, yüceltir, ona taparcasına bağlanır; ama şuurlu bir iman varsa kalbinde, insan her menfaat umduğu şeye değil, her şeyin sahibi olan Allah’a bağlanır.

Bu dünya yolunda, iman olmasa, akıl, ahlâk, irfan olmasa insan nasıl yol alır, nasıl varır özlenen yere?.. Evet bunlar olursa ‘geçilecek yol’ olan dünya, bunlar olmazsa bir ‘tuzak’ olur da her adımda insanı esir eder.

 

***

 

AZ MI OLMUŞ, ÇOK MU?

Evde tatlı yapıldığında hep konuşulur ya: tadı nasıl, şekeri çok mu, az mı?.. Çocukluğumuzdan beri hep şahit olmuşuzdur bu ‘şekeri az mı çok mu’ muhabbetine. Geçenlerde yine böyle konuşmalar sırasında aklıma geldi; tatlı yediğimizde şekeri az ya da çok gelir de, meyve yediğimizde hiç böyle bir şikâyet olmaz.

Demek meyveler, Rabbimizin hem rahmetinin, hem kudretinin harika eserleri. Aynı tatla herkesi memnun etmek, ancak Allah’ın (cc) işi olabilir.

 

***

 

TARAFSIZ

Bazıları gafletlerini tarafsızlık zanneder. Sorsanız; yaptığı şeyin tarafsızlık olduğunu iddia eder. Oysa insanın yaptığı şey düşmana yarıyorsa, o insan onun tarafındadır.

 

***

 

HAYALE DEĞİL, GERÇEĞE...

İnsanlar her zaman sebeplerde kudret ve irade vehmederek onlara ilahlık verebiliyor ya da kâinatın yaratıcısına ateşböceği gibi sönük aklıyla tarif getirmeye çabalıyor. Kelime-i tevhidi bunun için tekrar tekrar okuyup anlamak gerek.

Mesela bu zamanın insanı, kelime-i tevhidin başındaki ‘lâ ilahe’ (ilah yoktur) kelimesini söylerken, şu asrın vahye sırtını çeviren akıl bağımlısı insanlarının bütün ilah tariflerini ve tasavvurlarını reddetmek niyetiyle söyleyebilir. Sahteleri ret edelim ki, gerçek ilahı, Allah’ı (cc) bilelim. Ayet de bu ayrımı şöyle ifade etmiş: “Allah, müşriklerin ortak koştuğu şeylerden uzaktır.” (Haşir Suresi, 23)