TR EN

Dil Seçin

Ara

Yediveren

 

SÖZÜN ÖZÜ

Bugün, yarının çekirdeğidir.

 

***

 

HAYAT NEDİR?

Bu soru hele de son zamanlarda çok soruluyor. Fakat neyi nerede arayacağını da bilmek gerek; çünkü cahilden ilim isteyen cahil kalır. Hayatı araştırırken de onu maddede aramak; elektriği, bakır kabloyu inceleyerek anlamaya çalışmak gibi oluyor.

Oysa, hayatın da elektrik gibi, maddeyle bir ilişkisi var ama ondan farklı bir şey. Sadece onda görünüyor, onun üzerinden etkileri gözüküyor. Bir aynada yansıması olan insan, o aynayı inceleyerek anlaşılabilir mi?

Âlemler Rabbi (cc.) maddeyi hayata bir nevi ayna yapıyor. Bizce asıl mesele burada çözülüyor: hayatı da anlamak için, Hayatı Yaratan’ı isim ve sıfatlarıyla tanımak gerek.

 

***

 

STANDARDI YÜKSELTMEK

Modern zamanların tekrarlanan bir sözüdür: hayatın standardını yükseltmek.

Fakat hayat sadece bu dünya için yaşandıktan sonra, ne kadar artı standart kazanılmışsa, eksiye dönüveriyor sonuçta.

Âlemler Rabbi rahmetiyle insanı Yaratanına muhatap olmaya ve ebedi hayata çağırıyor. Öyleyse akıllı insan, ölüm karşısında hiç olup giden standartlarını değil, Allah’ın Elçisinin izinde hayatını ‘cennet standardına’ yükseltmeyi asıl amaç edinmeli.

 

***

 

YANINDA KÂR KALIR MI?

Kimse bir fenalık yapıp da, bu yaptığı yanına kâr kalır sanmasın. Elbette kalır ama; kötülük telafi edilmezse yazılı kalır. Yazılır da öyle yanında kalır; mahşerde ise tam karşında kalır insanın…

 

***

 

TEK KELİMEYLE SABIR

Sabır için aktif sabır ve pasif sabır tanımlamaları yapılır. Bediüzzaman Hazretleri de bunları farklı ve üç ayrı sabır olarak tanımlar: musibetlere karşı sabır, günahlara girmemekte sabır ve ibadetlerde (hayırlı şeyleri yapmakta) sabır.

Aslında sabır gerek ‘pes etmeden dayanma,’ gerekse ‘hayırlara çalışmakta devam etme’ şeklinde olsun, insanın iç âleminde daima aktif olarak yaşadığı süreçleri ifade eder. Bu bakımdan sabır, dışarıdan görünse de görünmese de, bir tutum belirlemek ve onu yaşamaktır.

Kısaca söylemek gerekirse, sabrı en geniş anlamda karşılayabilen kelime “kararlılık göstermektir” denilebilir. Yani hangi şartta olursa olsun “takınman gereken tutumda kararlılık sergilemek” sabırlı olmaktır

 

***

 

PROBLEM

Bazılarının, Allah’ın (cc.) yüceliğini anlayamamaktan daha önce, kendi zavallılıklarını görememe problemi vardır.