TR EN

Dil Seçin

Ara

Yediveren

 

SÖZÜN ÖZÜ

Bir şeyin değerini, akıllı insanlar o şeyin varlığında; cahiller ise o şeyin yokluğunda anlarlar.

 

***

 

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

Çevremize baktığımızda tabiatta çok ilginç şekiller görürüz. Bunlar kimi zaman şaşırtır, kimi zaman nasıl olduklarına meraklanırız. Bunları suyun, rüzgârın ya da yüksek basıncın nasıl ortaya çıkardığına hayret ederiz.

Evet bu gördüğümüz şekiller rüzgârla, suyla, basınçla vs. yapılmıştır. Ancak bu şuursuz sebepler bu özel, güzel ve harika şekilleri kendileri düşünüp tasarlayıp ortaya çıkarmış değillerdir. Onlar da birer araçtırlar; ressamın fırçası, heykeltraşın çekici, keskisi gibi..

Nasıl ki bir sanatkârın eserini gördüğümüzde, bu fırça nasıl olmuş da böyle anlamlı şekiller yapmış ve bu tablo ortaya çıkmış demiyor ve bu eseri ressama veriyorsak; tabiatta gördüğümüz etkileyici şekilleri de Sani’, Cemil, Müzeyyin, Munazzım, Lâtif, Kadîr, Hakîm olan Allah’ın yarattığını düşünmeli, O’nu tanımalıyız. Çünkü Allah (cc.) hiçbir şeyi boşuna ve anlamsız yapmaz.

 

***

 

HAYAT VE FAALİYET

Tembellik, ömür katilidir.

 

***

 

BİR BAŞARI FORMÜLÜ

Hayatta her şeyin bir sırası ve zamanı vardır. Yeri ve zamanı karıştırılan şeyler alt üst olur. Mesela yanımızdan ayrılan birisine “güle güle” demek ona saygımızı gösterir; ancak bu sözü yanımıza gelirken söylesek darılma sebebi olur. Tevekkül ve kanaat de böyledir. Bunların da sırası ve yeri vardır. Anlamadığımız ve yerinde uygulamadığımız kavramlarla hayatımızı altüst ederiz.

Doğru sıra nasıl olmalıdır?

Öncelikle, elden gelen bütün gayret ve imkânlarla “çalışmak.”

Sonra tevekkül etmek. Yani, çalışmanın ardında, “ben çalıştım, ben kazandım, ben yaptım” demeden, o çalışmamızın sonucunu Allah’ın (cc.) yaratacağını bilerek sonuç için Allah’a güvenmek.

Daha sonra da eline geçene kanaat göstermek. Yani, Allah’ın, kulları hakkında her takdirinin en güzeli ve en hayırlısı olduğunu bilmenin huzuru, güveni ve memnuniyetiyle, Rabbinin takdirine memnun olmak.

İşte Hayat Rehberimiz’in (asm.) sunduğu hayat boyu başarı ve mutluluk formülü.

 

***

 

KALP YARASI

Şu insan ne gariptir… Bedeni yaralandığında, yarasını hemen kapanıp iyileşmesi için gereken şeyleri yapıyor; ancak kalbi kırıldığında ise aynı yarayı sürekli kaşıyıp habire kanatıyor.