TR EN

Dil Seçin

Ara

Beyin Sağlığımız İçin Ne Yemeli Ne Yememeliyiz?

Beyin Sağlığımız İçin Ne Yemeli Ne Yememeliyiz?

Çeşit çeşit besinlere yükleniyoruz, fındık tüketiyoruz ve somon yiyoruz, fakat bu besinlerle beyin sağlığımız için nasıl bir katkı yapıyoruz? Özellikle yaşlandıkça ruh halimiz veya hafıza sorunlarımızı artırabilecek yiyecekler nelerdir? Hangi sorunlu diyet öğeleri tabağımızda ve hangilerini en kısa zamanda tabağımızdan uzaklaştırmalıyız? İşte bu soruların cevapları...

Çeşit çeşit besinlere yükleniyoruz, fındık tüketiyoruz ve somon yiyoruz, fakat bu besinlerle beyin sağlığımız için nasıl bir katkı yapıyoruz? Özellikle yaşlandıkça ruh halimiz veya hafıza sorunlarımızı artırabilecek yiyecekler nelerdir? Hangi sorunlu diyet öğeleri tabağımızda ve hangilerini en kısa zamanda tabağımızdan uzaklaştırmalıyız? İşte bu soruların cevapları:

Margarin ve Dondurulmuş Gıdalar

Paketlenmiş birçok atıştırmalık yiyeceklerde, oldukça çok miktarda trans yağ bulunur. Trans yağlar da kararsız yapıdadırlar ve hücrelere zarar veren radikal gruplar bulundururlar. Bu sebeple trans yağlar, kalbimiz ve kan damarlarımız için tahrip edici ajanlardır ve aynı zamanda beyin ve fonksiyonlarına da zarar verebilecekleri bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Nöroloji dergisinde yayınlanan bir makalede, kanlarında yüksek düzeyde elaidik asit ve trans yağ bulunduran yaşlıların demans geliştirme ihtimalinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu yüzden beslenmemizde sıvı ve doğal yağlara yer vermemiz ve taze gıdalar kullanmamız beyin sağlığımız açısından çok önemlidir.

 

Alkol

Alkol kullanımı, beynin iletişim yollarını doğrudan etkiler. Ne kadar çok kullanılırsa, yeni bilgileri işlemek veya bir şeyleri hatırlamak o kadar zor olabilir. Alkol ayrıca kafamızın karışmasına veya kendimizi huzursuz hissetmemize neden olabilir. Bu sebeple beyin sağlığı için, alkolden uzak durulmalıdır.

Enerji İçeceği ve Şekerli İçecekler

Yaşlandıkça beynimizi canlı tutmak istiyorsak, süper tatlı içeceklerden uzak durmak zorundayız. Yapılan araştırmalarda, çok fazla gazlı içecek, tatlı çay ve diğer şekerli içecekler tüketen kişilerin hafıza sorunu yaşama ihtimalinin çok daha yüksek olduğu bulunmuştur. Aşırı miktarda şeker bulunduran bu içeceklerin, beynimizin belirli bölümlerinin küçülmesine de neden olabileceği açıklanmıştır. Bundan dolayı, beyin sağlığımızı korumak için doğal ve aşırı şekersiz içecekler tüketmeliyiz.

 

Diyet ve Yapay Tatlandırıcılı İçecekler

Alkollü, gazlı ve aşırı şekerli içecekler kötü de, şekersiz olanlar bizim için iyidir diyebilir miyiz? Hayır, bunu söylemek o kadar kolay değil. Çünkü araştırmacılar, günde en az bir gazlı diyet içeceği içen kişilerin felç geçirme veya bunama ihtimalinin, normal insanlardan yaklaşık üç-dört kat daha fazla olduğunu göstermişlerdir. Bunun için bilim adamları, yapay diyet ve yapay tatlandırıcı bulunduran içecekler yerine, doğal olanlarının kullanılmasını önermektedirler.

 

Kızartılmış Gıdalar

Diyetinde ağırlıklı olarak kızarmış ve işlenmiş gıda olan insanların, düşünme becerilerini daha çok kaybettikleri, düşünme becerisi testleriyle ortaya çıkarılmıştır. Kızarmış gıdalar ve yağlı yiyecekler; beyne kan sağlayan kan damarlarına zarar vererek, beyin ve beyin fonksiyonlarımıza zarar verebilecek iltihaplar oluştururlar. Beyin sağlımız için kızartmalardan uzak durarak, daha iyi tolere edilmiş haşlama, buğulama ve fırınlama metoduyla hazırlanmış gıdaları tüketmeliyiz.

 

Börekler

Lezzetli ikramlar olan börekler, hem kızartılmış hem de şeker oranı yüksek gıdalar olduğundan, beyin sağlığı için kötü kombinasyonlardır. Yoğun kızartma işlemi ve fazla şeker; beynimizde iki kat daha fazla iltihap yapar. Hayvan deneylerinde, kandaki yüksek şeker seviyelerinin bunama ile doğrudan ilişkili olduğunu gösterilmiştir. Daha da kötüsü, çoğu çöreğin beynimizin ihtiyaç duymadığı başka bir bileşen olan trans yağlar içermesidir. Öyle ise beyin sağlığımız için beslenme alışkanlığımızda börek ve çöreğe az yer vermeliyiz.

 

Beyaz Ekmek ve Beyaz Pirinç

Rafine karbonhidratlar, çok tatlı olmayan türleri de olsa, kan şekerimizi yükseltebilir. Kan şekerinin yükselmesini, zihinsel olarak sisli hissetmemize neden olabilecek bir halsizlik izler. Bilimsel çalışmalar, çok fazla rafine karbonhidratla beslenenlerde ve özellikle genetik olarak buna yatkın bazı kişilerde Alzheimer hastalığı riskini artırabileceğini göstermektedir. Karbonhidrat ihtiyacı duyduğumuzda tam tahıllı ekmekler, kahverengi pirinç ve kepekli makarnaları tercih ederek beyin sağlığımızı korumalıyız.

Kırmızı et

Et ürünleri, kalbimiz ve beynimiz için kötü olan doymuş yağca zengin olan gıdalardır. Hafızamızı korumak ve keskin düşünmenin yolunu açmak için kırmızı eti terketmeye dayalı bir yeme programı uygulamamız gerekmektedir. Beynimiz için daha iyi bir et ve protein kaynağı olarak; balık, yağsız kümes hayvanları ve fasülye gibi özel gıdalar daha sağlıklı seçenekler olacaktır.

 

Tereyağı ve Yağlı Peynir

Her tat gibi bu kremsi tatların da bir bedeli var. Bu ürünler de doymuş yağlarla doludur. Akıllı diyet yapanlar ve takipçileri; tereyağı, peynir ve diğer tam yağlı süt ürünlerinden kaçınırlar. Beyin sağlığının geliştirilmesi ve korunması söz konusu olduğunda, az yağlı süt ürünleri genellikle daha sağlıklı bir seçimdir. Bunun için süt, yoğurt, süzme peynir ve diğer süt ürünlerini daha az yağlı formlarda kullanmalıyız.

 

Balıklar

Sağlıklı beslenmeyi hedefleyenler, genellikle büyük balıkları tercih ederler.  Fakat sevdikleri türler, somon balığı ve büyük oranda omega-3 yağ asitleri içeren diğer büyük balıklardır. Somon balığı, Ton balığı ve diğer büyük balıklar, civa oranı yüksek olan balıklardır. Bunlar da, beynimiz için toksiktir ve yaşlılarda daha yüksek hafıza kaybı ve daha zayıf düşünme becerisi demektir. Beyin sağlığımız için civa gibi ağır metal depolama kapasitesi az olan balık türlerini diyetimize dahil etmeliyiz.

 

Şişelenmiş Soslar ve Şuruplar

Etiketlenmiş şişelerde hazırlanan gıdaların etiketleri dikkatlice okunmalıdır. Bu hazır ürünlerin birçoğu, şaşırtıcı derecede yüksek miktarda fruktoz bulundurur. Bu gazlı içecekler ve enerji içeceklerinde bulunanla aynı bir durum. Bu da, başta hafıza kaybı ve beyin performansında düşüş olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarımızla bağlantılı bir durumdur. Bunun yerine kendi salata soslarımızı hazırlamalı veya içeriğinden emin olduğumuz ürünleri kullanmalıyız.

Sonuç olarak; sağlıklı bir beyin ve berrak bir hafıza için Yaratıcının, yeryüzü sofrasında bizim için hazırlamış olduğu çeşit çeşit nimetlerden doğal ve bulaşıksız olanlarını tercih etmeliyiz.