TR EN

Dil Seçin

Ara

KALEMİN YÖNÜ

Bizler, Osmanlı zamanında, sağdan sola doğru yazıyorduk. Daha sonra, Lâtin alfabesinin kullanılmasıyla, soldan sağa doğru yazmaya başladık.

Çinliler, yukarıdan aşağı ve sağdan sola doğru yazarlar. Japonlar, yukarıdan aşağı, fakat soldan sağa doğru yazarlar. Meksika’nın eski ahalisi ise, bunun tersini yapar ve aşağıdan yukarı doğru yazarlardı.

İbranice, Süryanice, Acemce, Arapça ve Tatarca hep sağdan sola doğru yazılır. Latince, Ermenice, Slavca, Gürcüce, Habeşçe ve bütün Avrupa lisanları ise soldan sağa yazılırlar.

Eski Yunanlılarda ise, bambaşka bir metotla yazılırdı: bir satır sağdan sola yazıldıktan sonra, ondan sonraki satır soldan sağa olarak başlanırdı. Fakat bu usul yavaş ve çapraşık olduğundan, ayrıca okurken yanılma tehlikesi bulunduğundan Yunanlılar da bu yazma şeklini bırakarak, sağlarını sollarını karıştırmaktan kurtuldular.

 

***

 

ÇINGIRAKLI KIRAATHANE

Osmanlı zamanında, kıraathanelerde herkes birer masa etrafında toplanıp, kendi âleminde çayını içer, sohbet ederdi. Bazı kıraathanelerde masaların üzerinde çıngıraklar bulunurdu. Masadakiler yüksek sesle konuştuğu ya da gürültü yaptığı zaman, kıraathane sahibi hemen çıngırağı çınlatır ve, Edep ya hû” diyerek, onları sükûnete davet ederdi.

 

***

 

EN ESKİ KÖPRÜ

Bugün yapım tarihi bilinen, dünyanın en eski köprüsü ülkemizdedir. Bu köprü, İzmir yakınlarında, Melez çayı üzerindeki taş köprüdür. Yapılış tarihi MÖ. 850 yılıdır.

 

***

 

EN BÜYÜK MEZARLIK

Dünyanın en büyük mezarlığı, Rusyada, Leningraddadır. 1941-43 yılları arasında, Alman kuşatması sırasında hayatını kaybeden, 1 milyon 300 bin kişiden 500 bini bu mezarlıkta gömülüdür.

 

***

 

YÜRÜYEREK DÜNYA TURU

David Kunst adlı bir Amerikalı, Minnesota Wasecadaki evinden, dünyayı yaya olarak turlamak için, büyük bir azimle ayrıldı. 20 Haziran 1970te yollara koyuldu. Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralyayı yaya olarak dolaştıktan sonra nihayet 1974 Ekiminde evine döndü.

 

***

 

FİRAVUNUN TABUTU

MÖ. 14. yüzyılda yaşamış olan, Firavun Pharaoh Tutankhamun, öldüğünde 110,4 kg.lık altın bir tabutla gömülmüştü. Bu tabut, asırlarca dilden dile dolaştı. Ve nihayet, 16 Şubat 1923te Mısırda Krallar Vadisinde, M. Carter tarafından ortaya çıkarıldı. İngiltereye götürülen bu tabut, British Museumda sergilendiğinde, 1.656,151 kişi tarafından ziyaret edilmişti.

 

***

 

İLK TÜRKÇE SÖZLÜK

Kaşgarlı Mahmud, 1073 yılında, Türkçenin en büyük sözlüğünü yazdı ve eserine Divan-ı Lügatit-Türk” ismini verdi. Bu eser, uzun yıllar Türk edebiyatı, tarih ve folklor gibi konularda da en büyük kaynak eser olmuştu.