TR EN

Dil Seçin

Ara

Tavan Arası

DÜĞMENİN TARİHİ

Sağ elini kullanan bir insan için, sağdaki bir düğmeyi soldaki iliğe geçirmek daha kolaydır. Bu nedenle erkeklerin düğmeleri daima sağdadır.

Peki kadınların düğmeleri niçin solda? Eskiden düğmeler el emeği göz nuru tek tek yapıldığı için pahalı idi. Bu düğmeleri de ancak zengin kadınlar alabilirlerdi. Bu zengin kadınların elbiselerini ise hizmetçileri giydiriyorlardı. Hizmetçiler düğmeleri sağ ellerini kullanarak daha hızlı ilikleyebildikleri için, kadın elbiselerinin düğmeleri solda yapılırdı.

 

...

EVLİLİK YÜZÜĞÜ

İnsanlar evlenirken yüzük takarlar. Ve evlilik nişanesi olarak bunu parmaklarında taşırlar. Bu yüzük takma âdeti çok eskilere dayanır aslında. Bunun ardında, eski Mısırlıların halka şeklindeki cisimlerin sonsuzluğu simgelediğine dair inançları vardır. Bu sebeple çeşitli halka şeklindeki eşyaları ve süsleri kullanırlardı. İşte bu âdet gele gele evliliklerin hiç bozulmaması temennisinden olsa gerek, evlilik yüzüğü olarak takılır olmuş.

 

...

ÖZÜR ŞİİRİ

Koyu bir Abdülhamid düşmanı olan Feylesof Rıza Tevfik, Abdülhamid’in tahttan indirilmesi için yanıp tutuşanların başında geliyordu. Bütün İttihatçılar gibi Feylesof Rıza Tevfik de azılı bir Abdülhamid düşmanıydı... Sanıyordu ki, Abdülhamid tahttan uzaklaştırılırsa ne zulüm kalır, ne istibdat...

Derken bir gün, Sultan Abdülhamid devrildi...

Ama Feylesof’un acıları bitmedi... Çünkü gelen gideni aratmıştı... Ne zulüm sona ermişti, ne istibdat... İşte böyle bir ortamda Rıza Tevfik, aldı kalemini eline ve hiç gocunmadan, “Abdülhamid’in ruhaniyetinden istimdat” diye bir şiir yazdı.

“Biz senin kıymetini bilemedik ey yüce padişah, meğer sen ne büyük adammışsın” anlamındaki şiiriyle, vicdanının sesini dinleyerek Sultan Abdülhamid’den özür diledi.

 

...

BAŞARISIZ BİR PARAŞÜT DENEMESİ

Moda tasarımcılarıyla ünlü Paris’te 1911’de şehrin en ünlü terzilerinden Franz Reichelt kendine göre çok fonksiyonel bir kıyafet hazırladı. Franz Reichelt geniş bir mantoyu andıran tasarımının paraşüt olarak da kullanılacağını iddia ediyordu. Buna o kadar emindi ki, bunu ispat etmek için kıyafetini giydi ve Eyfel Kulesi’ne çıktı. Kendisini boşluğa bıraktığında, bu kıyafetin paraşüt olmaya pek elverişli olmadığı anlaşılmıştı ama bu ünlü terzinin son öğrendiği şey oldu.