TR EN

Dil Seçin

Ara

ÖLÜM SEBEBİ: DIRDIR...

On sekizinci asır sonlarında yaşayan Halil Ağa isimli birisinin karısıyla annesi hiç geçinemez ve onun başına sürekli dert açarlardı. Halil Ağa da dostlarına, bunlar beni mezara sokacaklar,diye yakınır dururdu. Gerçekten de zavallı Halil Ağa, bir gün karısıyla annesinin dalaşmalarının ardından fenalık geçirip terki dünya etti. Ve vasiyeti gereğince mezar taşına şöyle yazıldı: Karı dırdırından ölen Halil Ağa”

 

***

 

LÂLE

Lâle Avrupaya Türkiyeden gitmişti. Avrupaya götürülen ilk lâle beyaz renkliydi ve adı da ‘tülbentidi. Fransızcada lâleye tülipdenmesinin sebebi, oraya ilk götürülen beyaz renkli lâlenin adının tülbentolmasıdır.

 

***

 

BİR FRANSIZ GENCİ

Sultan Abdülmecid zamanında, on dört yaşında bir Fransız genci, okuduğu tarih kitaplarından etkilenerek Türkleri çok sevmişti. Hiçbir Türkü tanımadan kendi gayretiyle Türkçe öğrenerek, on altı yaşında kendi şiirlerinden bir divan yazdı; şaşırtıcı olanı, Türkçeyi hatasız kullanmasıydı. Padişah Abdülmecide ithaf ettiği bu divanını 1854'te Sultana yolladı.

 

***

 

ÇEKİLMEZ ÇİLE

Kanuni Sultan Süleyman’ın Sadrazamlarından Semiz Ali Paşa, lâkabını fazlasıyla hak ediyordu. O kadar şişmandı ki, üç kıtada hüküm süren koca imparatorlukta, onu taşıyabilecek ancak iki tane talihsiz at bulunabildi.

 

***

 

İLK OTOMOBİL

Fransız Josep Cugnot, buhar makinesini kara taşıtına uygulayan ilk mühendistir. Ağır topları çekecek bir araba yapma planıyla işe başlayan Josep Cugnot, 1769da bir binek arabası yaptı. Bu araba dört kişilikti. Fakat ömrü uzun sürmedi; çünkü bir duvara çarparak arızalandı. Kazanın sebebi, aşırı hız yaparak duramamak” olarak kayıtlara geçti. Kaza sırasında hızı saatte 4 km idi. Bu elim olaydan sonra bu ilk otomobili, Pariste, Sanatlar ve Meslekler Müzesi”ne koydular.

 

***

 

MADEN İŞÇİSİ

George Stephenson, 1840 yılında yedi yaşındayken maden işçiliğine başladı. 1922 yılında emekli olana kadar da bu işi yaptı. Koca bir ömrün, tam 82 yılını yerin derinliklerinde çalışarak geçirmişti.

 

***

 

TELEVİZYON VE ŞİDDET

Amerikada 1988 yılında çocuk ve televizyon konulu bir araştırma yapıldı. O zamanki araştırmanın bile sonucu akıl alacak gibi değildi: sıradan bir Amerikan gencinin, 18 yaşına gelinceye kadar, televizyonda en az 26,000 cinayet sahnesi izlediği ortaya çıktı. Güncel bir araştırmanın sonucunu varın siz düşünün.

 

***

 

TUĞRALI ÇAN

Somatra adasının en büyük kilisesinin çanı, eski bir Türk topundan yapıldı. Üzerinde de II. Selimin tuğrası bulunmaktadır. Bu top, Somatra Müslümanlarına yardıma giden Türk topçuları tarafından dökülmüş, üzerine de Türkiyeye tabiiyet alâmeti olarak zamanın padişahının tuğrası konmuştu.

 

***

 

BIYIK KAZASI

1984 yılında İngilterenin en uzun bıyıklı erkeği, John Roydu. Bıyıklarının uzunluğu tam 189 cm idi. Fakat uzun bıyık şampiyonu John Roy, bir gün banyo yaptığı sırada küvette ayağı kayıp bıyıklarının üzerine düştü ve onları koparttı. Bu vahim kaza sonucu bıyıkları 51 cm kısalmıştı. Başına gelen bu acıklı kaza ile, en uzun bıyıklı erkek unvanını da kaybetti.