TR EN

Dil Seçin

Ara

CAN HAVLİ

Büyük Türk güreşçilerinden cihan pehlivanı Kara Ahmet, çok güçlü bir insandı. Bu koca pehlivan, bir gün İstanbul’da bir kahvede otururken âniden ölüme yenik düştü. Ölümü sırasında can havliyle kahvenin demir parmaklıklarına sarılmış ve kalın demirlerden dokuz tanesini büküp birbirine geçirmişti.

 

***

 

ŞİDDET

Rambo III adlı filmde, Sylvester Stallone tek başına bir savaş makinesi rolüyle, Rus ordusunun hakkından geliyordu. 109 dakikalık bu filmde, 123 öldürme ve 245 ayrı şiddet unsuru vardı.

 

***

 

EN KISA YAZIŞMA

Tatilde olan Victor Hugo (1802-1885) yeni basılmış olan kitabı ‘Sefiller’in satış durumunu merak ediyordu. Merakını yenemeyip, yayınevine bir mektup gönderdi. Yayınevi sahibi, Victor Hugo’nun mektubunu açtığında kâğıtta büyük bir ‘soru işareti’ duruyordu. Yayınevi sahibi yazarının merakını gidermek için hemen bir cevap gönderdi. Victor Hugo, mektubu açtığında kâğıtta kocaman bir ‘ünlem’ gördü. Bu aynı zamanda tarihin en kısa yazışması idi...

 

***

 

YEMEK

Dünyanın en büyük yemeği, Bedevi düğünlerinin baş yemeği olan deve rostosudur. Bu yemeğin tarifi şöyledir: pişirilmiş yumurtalar, pişmiş balıkların içine; bu balıklar, pişmiş büyük tavukların içine; bu tavuklar, kızartılmış koyunların karnına; bu koyun gövdeleri de pişirilmiş büyük bir deve gövdesinin içine yerleştirilir ve yedi gün yedi gece afiyetle yenir.

 

***

 

EN VELUD RESSAM

Ünlü İspanyol ressam, Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiano de la Santisima Trinidad Picasso (1881-1973) ya da kısaca Pablo Picasso, çok verimli bir sanatçı idi. 13.500 dolayında tablo, 34.000 illüstrasyon, 300 dolayında yontu ve seramik, 100.000 baskıya imzasını atmıştır.

 

***

 

KARARLILIK

İbni Hacer henüz çocukken, aklının almadığını, okuyamayacağını düşünerek okuldan kaçar. O sıcak günde, evinin yolunu tutmuş gidiyorken çok susar. Yol kenarında bulunan bir kuyunun başında dinlenip su içer. Fakat bir şey dikkatini çeker: su bakracı kuyuya gide gele, kuyunun ağzındaki taşı bir hızar gibi kesmiştir.

Kaçak talebe düşünür: “Bu yumuşacık urgan, gelip gitmesiyle sert taşı kesmiş. Demek ki kararlılık ve sebat önemliymiş.” der ve geri döner. Taş ona yol göstermiş, öğretmenlik yapmıştır. Bu hatırası onu ‘İbni Hacer’ (taşın oğlu) lâkabının da sahibi yapar.

 

***

 

YILDIRIM AŞKI

ABD’li korucu Roy C. Sullivan, tam yedi kez yıldırım çarptığı halde ölmemiş olan tek kişidir.

1942 yılında ilk kez yıldırım çarptığında, ayak baş parmağındaki tırnağından oldu.

1969 Temmuz’unda ise kirpiklerini yitirdi.

1970’te sol omuzu sakatlandı.

16 Nisan 1972 günü saçları alev aldı ama başka bir şey olmadı.

7 Ağustos 1973’te ise bacakları yandı.

5 Haziran 1976’da ayak bileği sakatlandı ve en son 25 Haziran 1977’de yıldırım çarptığında göğsünde ve karnındaki yanıklardan dolayı hastaneye kaldırıldı.

Böylelikle tam yedi kez yıldırım çarpması ile ölmeyen Roy C. Sullivan, bir kadına çarpıldı; fakat aşkına karşılık bulamadığı için 1983’te intihar etti.