TR EN

Dil Seçin

Ara

OHARFİ

O harfi, M.Ö. 1300 yıllarından itibaren kullanılmaya başlanmış ve o günden beri de hiçbir biçimsel değişikliğe uğramamıştır.

 

***

 

CANKURTARAN

Amerikalı Leroy Colombo, 1917 yılında, Texas’ın Gaveston kentinde cankurtaran olarak işe başladı. Meslek hayatı boyunca insanları boğulmaktan kurtaran bu balık adam, 1974 yılının Kasım ayında emekli olana kadar tam 907 kişiyi kurtardı.

 

***

 

BOKASSANIN PAPUÇLARI

Günümüzde bir cumhuriyet olan eski Orta Afrika İmparatorluğunun Kralı Bokassanın, 4 Aralık 1977de tahta çıkma merasimi yapılacaktı. Bokassa, bu törende giymek için Parisin ünlü Berluti firmasına üzeri incilerle kaplı bir çift ayakkabı siparişi verdi ve o zamanki fiyatıyla bu bir çift ayakkabıya tam 85 bin dolar ödedi.

 

***

 

ALBAYIN GÜNLÜKLERİ

Albay Ernest Loftus, 4 Mayıs 1896 günü, henüz 12 yaşında bir çocukken, büyüklerinin de telkinleriyle günlük tutmaya başladı. Bu günlük tutma alışkanlığını hiç bırakmadı ve 7 Temmuz 1987 günü ölümüne kadar sürdürdü. 103 yıl 178 gün süren uzun ömrünün, 91 yıllık kısmında hiç gün atlamadan günlük tutmuş oldu. Bu aynı zamanda, en uzun süre tutulan günlüktü, fakat bu rekorunu Albay Ernest Loftus hiç öğrenemedi.

 

***

 

TEMEL TAŞI

Süleymaniye Camiinin ilk temel taşını, büyük din âlimi Şeyhülislâm Ebussuud Efendi dualarla yerine koymuştu.

 

***

 

İLK MOTOSİKLET YARIŞI

Dünyada ilk motosiklet yarışı, İngilterenin Surrey kentinde 29 Kasım 1897de gerçekleştirildi. Bu yarış, o zamanın şartlarına göre gayet ciddi bir mesafe olan 1 mil (1600 m) uzunluğundaki oval bir pistte yapılmıştı. Yarışın en hızlısı ise, Fournier marka motosikletiyle Charles Jarrott idi.

 

***

 

BULMACA

İngiliz The Times gazetesi, 1966 yılı Mayıs ayında bir duyuru yayınlamıştı. Bu ilânda, 4 Nisan 1932 günü gazetede verilen 673 sayılı bulmacayı çözmeye başlayan bir kadının, sonunda bulmacayı bitirmeyi başararak kendilerine ulaştırdığını sevinçle duyurmuştu.

 

***

 

ESKİMEYEN MAKİNE

Günümüzde de çok benzeri kullanılan en eski makine, dalu adı verilen ve su çıkarmaya yarayan bir makinedir. Bu alet, M.Ö. 1500 yıllarında Sümerler tarafından kullanılmıştı.

 

***

 

LALE DEVRİ

18. yy. ortalarında İstanbulda yetiştirilen lâle cinslerinin sayısı 830a kadar çıkmıştı. Lâle o kadar rağbetteydi ki, bir soğanı bin altına satılanları bile vardı.

O zamanlar, esnaftan fakir birisi olan Tabak Ata da lâle yetiştirmeye merak sardı ve çalıştı çabaladı, lâlenin tam seksen çeşidini yetiştirdi. Öyle başarılı olmuştu ki, sarayların bahçelerine, sadece ondan alınan lâleler dikilirdi. Onca fukaralıktan sonra İstanbulun en zenginlerinden birisi olan Tabak Ata, bir lâle sebebine gül gibi geçinip gitti.