TR EN

Dil Seçin

Ara

ŞİRKET-İ HAYRİYE

Şirket-i Hayriye, 1850 yılında, 3000 kuruştan, 2000 hisseli bir şirket olarak kurulmuştu. Böylece Boğaziçi’nde kayık dönemi kapanmış oldu. Boğaziçi ulaşımı için, İngiltere’den altı adet yandan çarklı vapur alındı. Bunlara, Beşiktaş, Tophane, Rumeli, Tarabya, Göksu ve Beylerbeyi isimleri verildi. 

O zamanlar her yere vapur iskelesi yapılmadığından, iskele olmayan yerde, vapur açıkta durur, yolcular kayıkla kıyıya çıkar ve kayıkla vapura gelirlerdi. Bu vapurların güneş battıktan sonra sefer yapmaları da yasaktı.

Halk vapurların işlemesine sevinmişti fakat, kirli hava nedir bilmediklerinden, yolculuk esnasında vapur dumanını çok rahatsız edici buluyorlardı.

 

***

 

FETHİN AĞIR TOPLARI

İstanbul’un fethinde kullanılan, dört ağır ve büyük top vardır. Bu toplar, o kadar ağırdılar ki, birini 2 bin asker zor çekebiliyordu. Bu toplardan atılan güllelerin her birinin ağırlığı ise 2 tondu.

Bu toplardan birisi, İstanbul surlarının doğusundaki kapının karşısına yerleştirilmiştir. Bugün Topkapı dediğimiz semtin adı da buradan gelmektedir.

 

***

 

FERMAN!

Dükkan sahibi esnafın, her ne olursa olsun, yola çıkmalar yapması, öteberi koyması yasaktır! (Tarih: 1567)

 

*** 

 

TÜTÜN MÜPTELALIĞI

Osmanlı halkı tütünü bilmezdi. İngiliz gemiciler 1606 yılında geldikleri zaman, tütünü onlardan öğrendiler ve o zamandan sonra da gittikçe yaygınlaştı. Kısa bir zaman sonra da, yangınlara sebep olduğu için, 1633 yılında, IV. Murat tarafından yasaklandı. Yasağı çiğneyenler ise şiddetle cezalandırıldı.

 

*** 

 

İLK ANKET 

Türkiye’de, okurları arasında anket düzenleyen ilk dergi, MEKTEP adını taşıyan dergidir. Karabet Efendi tarafından, ilkokul öğrencileri için, bir çocuk dergisi olarak 1891 yılında çıkarılmaya başlamıştır. Fakat iki yıl sonra, çizgisini değiştirerek, devrin ünlü edebiyatçılarının yazdığı bir edebiyat dergisi olmuştur.

 

***

 

HAÇLILAR

Haçlı Seferine katılan Hristiyanlar, 600.000 kişi olarak Anadolu’ya geçtiler. Haçlılarla önce İznik’te, sonra da Eskişehir’de çarpışan I. Sultan Kılıçaslan’ın ordusu ise 150.000 kişi idi.

Daha sonra, vur kaç taktiğiyle yapılan savaşlarla, Kudüs’e varıncaya kadar Haçlı ordusunun sayısı, 40.000 kişiye kadar indi. Kudüs’e ulaşan Haçlı ordusu, burada yaptıkları katliamda ise masum halktan 70.000 kişiyi öldürdü.