TR EN

Dil Seçin

Ara

Kâinattan Haberler

“Örümcek ağı çelikten 5 kat daha sağlamdır. Bir örümceği bir insan boyuna gelecek kadar büyültürsek bu örümceğin yaptığı ağ 150 metre olur ve bu ağ bir Jumbo jeti bile durduracak kadar dayanıklıdır.”

 

***

 

“Arı gibi uçsak, balina gibi yüzsek”

Oxford Üniversitesinden Zoolog Graham Taylor, ikisi arasındaki benzerliği gösterene kadar kimse, yaban arıları ve mavi balinaların hareketleri arasında benzerlik olabileceğini tahmin edemezdi. O ve arkadaşları, uçan ve yüzen yaratıkların çoğunun hareketlerinde strouhal sayısı”nın (Hayvanın hareket hızıyla kanatlarını çırpma ve kuyruğunu oynatma arasındaki oran) tek bir matematiksel oranda örtüştüğünü buldular. Bu sayı, bir hayvanın suda veya havada ne kadar etkili hareket edebildiğini gösterir.

Taylor ve arkadaşları, 42 kuş, yarasa ve böcek türlerinin hareket hızı ve kanat hızlarını karşılaştırdığında 0.3e yakın bir strouhal sayısı” olduğunu gördüler. Bu oran köpek balığı, yunus ve diğer deniz canlıları gibi kuyruklu deniz yaratıklarının oranı ile aynıdır. Bu çalışma uçan böceklerle aynı özellikler taşıyan araçlar yapmaya çalışan ABD ve İngiltere ordularının dikkatini çekmiş. Taylora göre, eğer, bir yaban arısına benzeyen helikopter ya da mavi balinaya benzeyen bir denizaltı yapmak isteniyorsa, bu hayvanların sahip olduğu olağanüstü hareket kabiliyetini taklit etmek gerekiyor ki, bu da şimdilik pek mümkün görünmüyor.

 

***

 

Vücudumuzdaki en ağır organ olan karaciğer, 1550 gramdır.”

 

***

 

Bazılarına göre, bilimin önünde hiçbir sınır yoktur. Bunu söyleyenler ya cahildir ya da bizimle kafa bulmaktadırlar.”

—George Ellis (Capetown Üniversitesi’nde Uygulamalı Matematik Profesörü)

 

***

 

KAPLUMBAĞALAR GÖÇ YOLUNDA

Göç eden canlıların en ilginç örneklerinden biri de kaplumbağalardır. Brezilya kıyıları açıklarında yaşayan Yeşil deniz kaplumbağaları—başka hiç bir yere değil, tam 2000 km. yüzerek Atlantik Okyanusu ortalarındaki Ascension Adası’nda yumurtlarlar. Kumdaki çukurlara gömülü yumurtalardan çıkan yeni doğmuş kaplumbağa yavruları hemen denize yönelirler. Açık denizde yetişkin hâline geldikten sonra da yumurtlamak için tekrar Atlantik Okyanusu’na doğru yönelirler.

 

***

 

SAĞLIK İÇİN ÇAY İÇİN

Çayın faydaları saymakla bitmiyor. Geçen Mart ayında Boston Kadın Hastanesi doktorlarından Jack Bukowski günde birkaç fincan çayın hastalıkları önlemeye yardım ettiğini belirtti. Gamma delta Tnin bağışıklık sisteminin ana elementi olduğu uzun süredir biliniyor. Bukowski, gamma delta T hücrelerinin hastalıkları engelleyen madde ürettiklerini belirtti. Çaydaki L theanine aminoasiti bu maddeyi üretmeye yardım ediyor.

Bukowski ekibi bulduklarını insanlar üzerinde kontrol etmek istediler. Sağlıklı bir gruba 2-4 hafta her gün 5-6 fincan çayı içirdiler. Kontrol grubu ise aynı miktarda kahve içti. Çay içenlerin bağışıklık sistemleri gamma delta T hücreleri 5 kat daha fazla hastalıklarla mücadele eden interferon ürettiği görüldü. Eğer hastaysanız çay içmeniz çok işe yaramaz. Çünkü bu sistem ilk ândaki savunmayla çalışıyor. Fakat siz soğuk algınlığı, boşaltım veya deri hastalıklarına yakalanma ihtimalinizi çay içerek azaltabilirsiniz. Yeşil ya da siyah çayların hepsinde L theanine var.

 

***

 

“BAŞKALARINI DÜŞÜN, KALBİN RAHAT ETSİN”

Kaliforniya Üniversitesinde, Larry Sherwitz adındaki bir bilim adamı tarafından yürütülen bir araştırma sonunda, yaşlanma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan türlü hastalıklara karşı çok daha dayanıklı olabilmek için neler yapmalı?” sorusuna çok ilginç bir cevap ortaya çıktı: Cömert ol, başkalarını düşün!”

Dr. Sherwitz, yaşları ilerlemiş olan 600 erkekle yaptığı konuşmaların ses kayıtlarını yaptı. Ve, bu konuşmalarda her bir hastanın kaç kez BEN”, BENİ”, BANA”, BENİM” kelimelerini kullandığını saydı. Hastaların üçte birinin kalp rahatsızlığı vardı. Ses kaydının sonuçları belli olduğunda şu ortaya çıkmıştı: Ben, beni, bana, benim”i daha sık kullananlar, kalp rahatsızlığı riski daha fazla olanlardır. Yıllarca insan davranışlarını takip eden Dr. Sherwitz şunu kesin olarak söylüyor:

Bir insan konuşurken çok fazla kendini nazara veriyorsa, kalp rahatsızlığı olma riski o kadar daha fazladır. Kalbinizi diğer insanlara ne kadar çok açarsanız, kalbiniz o ölçüde rahat eder.”

 

***

 

“Bu bir kar kristali. Bir çiçek kadar güzel ve bir çiçek kadar sanatlı. Kendi tedbirsizliklerimiz, kendi iş bilmezliklerimiz yüzünden, üstümüze yağdırılan kar, hayatımızı zorluklarla doldurdu diye, onlardaki bu muhteşem güzelliği görmeden geçmeyelim dedik..”