TR EN

Dil Seçin

Ara

Eylül 2007

post-title

Eylül 2007, 369

Ve Aylardan Ramazan…

Değerli dostlarımız,

Kıyamet günü Cenab-ı Hakk’a niyazda bulunup “Yâ Rabbi! Ben onu gündüzleri yiyip içmekten ve zevklerinden alıkoydum. Bunun için onun hakkında şefaatimi kabul buyur” diyeceği oruç ayına girmiş bulunuyoruz. Ramazan ayı orucuyla, iftarıyla, sahuruyla, teravihiyle ve fıtır sadakasıyla kısaca her biri ayrı bir ibadete sahne olan bütün zaman dilimleriyle muhteşem, zevkli ve huzurlu bir eğitim zamanıdır. Bu eğitim sürecinde nefis, ruh, beden, kalp, akıl ve diğer latife ve duygular birçok manevî gıdalar alarak birçok kötülüklerden arınarak ve birçok güzellikle donanarak kutsi bir eğitim almış olurlar.

Kıymetli okuyucularımız,

İşte bu duygu ve düşüncelerle bu ay sizin için faydalı olduğuna inandığımız bir ‘Ramazan sayısı’ hazırladık. Prof. Dr. Ali Murat Daryal ile yaptığımız röportajda, orucun psikososyal, yani hem ferde hem topluma bakan hikmetlerini ele aldık. Daryal hocamızın vukufiyetle ortaya koyduğu incelikli izahları, her birimizin Ramazan boyunca aklında tutmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Hakikaten Hocamızın açıklamalarıyla Ramazan’ın ne kadar büyük ve kapsamlı bir Rabbani terbiye ayı olduğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde kavramak mümkün oluyor.

Ayten Yadigâr hanımefendi ise “Dünyaya Ramazan Geldi” adlı yazısında, Ramazan’la birlikte dünyanın çoğu yerinde hicri takvimin miladi takvime üstünlük kuracağını, yeryüzünün değişik coğrafyalarında Ramazan esintisinin yürekleri serinleteceğini vurguluyor. Dünyanın değişik ülkelerinde yaşanan Ramazanlardan küçük yansımaların da yer aldığı bu sıcak paylaşımı ilgiyle okuyacağınıza inanıyoruz.

Bu sayıda, ayrıca, İngiliz mühtedi Abdülhakim Murad’ın (T. J. Winter) kaleme aldığı “İstanbul’da Ramazan” başlıklı yazı ile ‘bir mühtedi gözüyle’ İstanbul’da Ramazan’ın nasıl yaşandığını aktarıyoruz siz değerli okurlarımıza. Bize dışarıdan bakan bu basiretli gözün, bizim bile farkında olmadığımız güzelliklerimizi ne kadar ustaca yorumladığını görünce, eminiz, siz de hayret edeceksiniz.

Ramazan ayıyla ilgili akıllara şüphe düşürebilecek bir konu olan sevaplar ve günahlar konusunu, sevaplar ve günahların niçin var olduğu, ne anlama geldiği ve bu konuyla alâkalı akla takılabilecek daha pek çok ayrıntıyı, Ömer Baldık’ın kaleme aldığı “İlahi Ödül Sistemi: Sevaplar ve Günahlar” adlı yazıda bulabilirsiniz.

Dergimizin hazır sayfalarının hazırlanmasına da katkı sağlayan Suat Ünsal ise Ramazan ayı dendiğinde ilk akla gelen sembollerden birisi olan hurmayla ilgili güzel bir yazı çıkardı sizin için. İçinde insan vücudu için yararlı maddelerden neredeyse yok yok olan hurma ve suyun, başka hiçbir şeye ihtiyaç duyurmadan, insanın hayatta kalmasına ve beslenme ihtiyacını gidermesine yeteceğini ve Asr-ı Saadet’te pek çok insanın sırf hurma yiyerek ve su içerek günlerce sadece bunlarla iktifa ettiğini biliyor muydunuz?

Burada bahsedemediğimiz daha pek çok irili ufaklı yazı ve ışıl ışıl hazır sayfalarıyla derginiz Zafer, bu ay da inanıyoruz ki yüzümüzü kara çıkartmayacak bir muhteva ile karşınıza çıkıyor. Tüm dergi çalışanları olarak hepinizin Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor, otuz gün boyunca tuttuğunuz oruçlar, kıldığınız namazlar ve yaptığınız infaklarınızla Rabbimizin affına mazhar olarak, Bayram sabahına erişmenizi ve erişmemizi Allah’tan niyaz ediyoruz.

Allah, şeytanın bağlı olduğu bu ayda onun içimizdeki işbirlikçisi olan nefsin arzu ve istekleri karşısında hepimizin dirayetle durabilmesini nasip etsin. Amin.

Dergideki Yazılar